Cycle2Explore

- Long Distance Cycle Tours -

 
 

Deelnemerspagina

 

🔓

 

Deelnemerspagina   |   Disclaimer

DEELNEMERSPAGINA   |   DISCLAIMER

Op het gebruik van deze website en dit Deelnemersportaal zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.


Gebruik van informatie.

Cycle2Explore streeft ernaar op deze website altijd de juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootste zorgvuldigheid is samengesteld, staat Cycle2Explore niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Eventuele juridische informatie op de website is van algemene aard en kan niet worden beschouwd als een vervanging van juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Cycle2Explore aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebuik van de informatie op de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website. Op basis van het verzenden en ontvangen van informatie via de website of via e-mail berichten, kan niet zonder meer een relatie tussen Cycle2Explore en de gebruiker van de website ontstaan.


E-mail 

Cycle2Explore garandeert niet dat aan haar gezonden e-mail berichten (tijdig) worden ontvangen of verwerkt, omdat tijdige ontvangst van e-mail berichten niet kan worden gegarandeerd. Ook de veiligheid van het e-mail verkeer kan niet volledig worden gegarandeerd door de hieraan verbonden veiligheidsrisico's. Door zonder encryptie of wachtwoordbeveiliging met Cycle2Explore te corresponderen accepteert u dit risico.


Hyperlinks

Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. Cycle2Explore heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. Ook niet voor de privacybescherming op die pagina's of voor de diensten die zij eventueel aanbieden. Cycle2Explore aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.


Intellectuele eigendomsrechten

Alle publicaties en uitingen van Cycle2Explore zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijk en niet commercieel gebruik mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat Cycle2Explore daar vooraf schriftelijke toestemming voor heeft gegeven.

 

In dit portaal treft u informatie, tips, suggesties, ideeën en wetenswaardigheden aan voor de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela. Ook vindt u hier een aantal antwoorden op welgestelde vragen.

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

WE'LL DO OUR VERY BEST


TO DO THE BEST WE CAN

______________________________________________________________________________________________________________________

Cycle2Explore   |   Avontuurlijke Fietstochten

Cycle2Explore is een jong bedrijf dat lange-afstands-fietstochten organiseert. Het betreft dan avontuurlijke fietstochten voor vitale fietsers die graag "op verkenning" gaan. Een betrekkelijk grote dagafstand van pakweg 80 km is voor hen geen probleem, ze houden van een klimmetje en een enkele stevige helling met een stijgingspercentage van 8 tot 11% is voor hen een uitdaging. En.....daarna hebben ze nog voldoende energie over om een korte stadswandeling in een pitoresk historisch stadje te maken. Daarnaast hebben ze ook de rust in zich om onderweg even te stoppen om een mooie foto te maken, te genieten van een panoramisch uitzicht of om simpelweg een paar minuten naar de stilte te luisteren. Ze houden van de buitenlandse keuken en drinken graag een glas lokale wijn op een rustig terras. En.....ze kunnen intens genieten van kunst en cultuur.

Om het avontuurlijke karakter van onze fietstochten te benadrukken, maar zeker ook om u als deelnemend fietser onderweg te kunnen verrassen, wordt niet alle planmatige informatie op voorhand ter beschikking gesteld. Informatie over de overnachtingsplaatsen als locatie, beschikbare faciliteiten en de fietsroute er naar toe, wordt u onderweg -in samenhang- aangeleverd  door de Reisleider tijdens zijn dagelijkse briefing. 

In  deze briefing komen ook de exacte dag afstanden, rustdagen, bezienswaardigheden en alle facultatieve activiteiten uitgebreid aan de orde.

 

Cycle2Explore   |   Meereizende Staf

Medewerkers van Cycle2Explore zijn géén vrijwilligers. Ondanks het feit dat de meereizende staf zelf net zo veel geniet als hun medereizigers, rust er wel degelijk een bijzondere verantwoording op hun schouders. Alle medewerkers van Cycle2Explore zijn goed opgeleide professionals en krijgen een zakelijke vergoeding die in verhouding staat tot het werk en de kosten die dit met zich meebrengt. Hieruit voortvloeiend zijn alle kosten voor ontspanning, vertier & vermaak, toeristische attracties, excursies, entreegelden, versnaperingen en souvenirs voor eigen rekening.
 

Cycle2Explore   |   Kernwaarden

De 'Long Distance Cycle Tours' van Cycle2Explore, gaan naar bijzondere, verre, buitenlandse bestemmingen. 
Voor de meereizende staf  is het een uitdaging daar creatief mee om te gaan en e.e.a. te allen tijde in goede banen te leiden. 
Hierbij hanteert onze meereizende staf altijd de belangrijkste kernwaarden van Cycle2Explore:
  • Do Right
  • Be Psssionate
  • Feel
  • Create Magic
  • Make It Happen
Wees altijd eerlijk, oprecht en integer
Hou van wat je doet en laat die passie zien
Heb oog en gevoel voor verwachtingen
Wees verrassend, denk buiten hokjes, creëer iets nieuws, doe anders
Maak beloftes en verwachtingen waar
 

Cycle2Explore   |   Reisformule

De bijzondere Reisformule van Cycle2Explore kunt u vinden op onze website onder het tabblad REISFORMULE
 

Reisformule   |   De volgauto

De volgauto, een stoere Iveco truck 4x4 Turbo met een grote vierwielige volumetrailer, vertrekt altijd als laatste en fungeert zo als bezemwagen. Dit garandeert een snelle ondersteuning bij fietspech. Er is altijd ruim voldoende plaats voor alle bagage. In de aanhangwagen beschikken we naast een goed gevulde gereedschapskist, een  EHBO-koffer en de nodige reserve onderdelen ook over de laadmogelijkheid voor één of twee fietsen.  Mocht een van de deelnemers  het even helemaal gehad hebben, dan gaat de fiets achterin, terwijl betrokkene op de bijrijdersstoel even kan uitblazen. 's Avonds kan de Iveco truck dienstdoen als taxi / pendeldienst.

Bij alle fietskampeervakanties nemen we in de aanhangwagen ook een grote groepstent (incl. alle meubilair, een koffiemachine een koelkast en een magnetron), alle individuele slaaptenten voor de deelnemers en een aantal vaste bedden mee. Bij aankomst op de camping zijn deze dan allemaal (dus ook uw slaaptent) al opgezet en ingericht. Na een vermoeiende rit hoeft u dus niet meer te stoeien met tentzeil, stokken en haringen. Dit hebben wij al voor u gedaan. U stapt direct  onder een heerlijk verfrissende douche !

Wel wordt er van u verwacht dat u ons 's ochtends -fit en uitgerust- even meehelpt met het afbreken ervan. Daardoor zijn wij dan weer vóór de middagsluiting op de eerstvolgende overnachtingsplaats, waardoor het tentenkamp ook daar weer vóór uw aankomst in gereedheid kan worden gebracht. 

 

Reisformule   |   De meereizend kok

Bij alle fietskampeervakanties van Cycle2Explore wordt de reisleider ondersteund door een ervaren  meereizend kok, die met een professionele outdoor-keuken de karavaan completeert. De reisleider draagt dan zorg voor de bezemwagen, de rol van mecanicien en die van stadsgids, terwijl de meereizend kok onderweg de nodige inkopen doet. In de ochtend verzorgt hij het gezamenlijk fietsontbijt en in de vroege avond zet hij zijn koksmuts op om voor u een overheerlijk drie-gangen diner te bereiden. Wel wordt er van u verwacht dat u hem 's avonds (bij toerbeurt) even helpt met de afwas. 
 

Reisformule   |   Overnachten

Op onze fietskampeervakanties kiezen we ruime, rustige campings. Hierbij komt het soms voor dat er even geen camping voorhanden is. In dat geval reserveren we een eenvoudig hotelletje, een leuke B&B of een lokale auberge voor u. Voor een enkele keer kan het dan zo zijn dat u wordt ingedeeld in een meer-persoons kamer.

 

Reisformule   |   Structuur

Om onderweg naar Santiago de Compostela een aantal kwaliteitskenmerken, maar zeker óók de rust voor de deelnemers te kunnen waarborgen, hanteert de meereizende staf op basis van eerder opgedane ervaringen een bepaalde, min of meer vaste, structuur: 


Dagschema

  • 07:30 uur   |   Reveille
  • 08:00 uur   |   Ontbijt
  • 09:00 uur   |   On The Road Again: deelnemers vertrekken op de fiets naar de volgende overnachtingsplaats
  • 16:00 uur   |   Coming in: deelnemers arriveren op de camping alwaar het tentenkamp al volledig is opgebouwd door C2E 
  • 19:00 uur   |   3-gangen diner
  • 20:00 uur   |   Briefing door de Reisleider
  • 21:00 uur   |   Gezellig nakeuvelen (vrijblijvend) met een ekkere kop koffie of thee
  • 22:00 uur   |   Sterke verhalen vertellen (vrijblijvend) onder het genot van een koel biertje, een heerlijk wijntje of een stevig borreltje
  • 23:00 uur   |   Silencio de la tarde / Buenas Noches


1. Ochtendrust

  • Om  de ochtendrust vóór maar ook  tijdens het ontbijt te waarborgen, starten we de afbouw van bedden en tenten pas ná het ontbijt.

2. Vertrek en Aankomst

  • Vertrek: om ca. 09:00 uur in verband met de afbouw van het tentenkamp (in Frankrijk kennen de campings een vrij lange middagsluiting)
  • Aankomst: ná ca. 16:00 uur in verband met de opbouw van het  tentenkamp én een kort rustmoment voor de meereizende staf

3. Bagage

  • Verlies of diefstal: zelf uw bagage ophalen van / brengen naar de bagagewagen
  • Om ochtendonrust te voorkomen: de bagage blijft 's ochtens in de eigen tent tot ná het ontbijt
  • Alle bagage blijft tot na aankomst van de deelnemers in de afgesloten bagagewagen van Cycle2Explore


4. Drankjes

  • tegen geringe vergoeding vrij uitneembaar uit de koelkast in de volumetrailer
  • prijslijst koelkast: afname van drankjes zelf invullen op de prijslijst
  • afrekenen: 1 x per week op de rustdag


5. Lunchbox

  • start: iedereen ontvangt een luchbox → € 4,50 per dag (bijschrijving op de prijslijst door C2E)
  • afmelden: lunchbox retour naar C2E → € 0,00 per dag
  • opnieuw aanmelden: ontvangst lunchbox van C2E → € 4,50 per dag (bijschrijving door C2E)
  • opnieuw afmelden: lunchbox retour naar C2E → € 0,00 per dag

6. Afwas

  • bij toerbeurt, koppeltjes van twee volgens het door de Reisleider op te stellen rooster


7. Fietsenstalling

  • niet: niet in of tegen de eigen tent
  • wel: wel op val-afstand vanaf de tenten

8. Roken

  • wel: wel in de vrije buitenlucht, op ruime  afstand van andere deelnemers
  • niet: niet in de eigen tent
  • niet: niet in de groepstent


9. Ontbijt + Diner

  • wel: maaltijdwaardig gekleed
  • niet: niet naakt
  • niet: niet in badpak
  • niet: iniet in zwembroek,
  • niet: niet in ontbloot bovenlijf

  • niet: geen smartphone of tablet aanwezig bij ontbijt of diner

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Informatiebijeenkomst   |   18-11-23

Op zaterdag 18 november 2023 verzorgt Cycle2Explore van 10:00 tot 13:00 uur op Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen een Informatiebijeenkomst. Centraal staat dan de volledig verzorgde Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela met vertrek op 5 mei 2023. Ook komt onze bijzondere Reisformule hier dan uitgebreid aan de orde. Deelnemers aan deze Fietskampeervakantie krijgen hiervoor medio oktober 2022 de Uitnodiging, het Programma en de Routebeschrijving toegezonden. 
Zet deze datum nu alvast in uw agenda !
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2023   |  Characteristics

Op vrijdag 5 mei 2023 vertrekt Cycle2Explore voor de zevende keer vanaf de Jacobushoeve te Vessem met een groep van 16 deelnemers op de fiets naar Santiago de Compostela.


Oftewel ... zes weken lekker in de buitenlucht !

Met de zon op het voorhoofd, de koele wind langs de armen, de geur van bomen, struiken en bloemen in de neus, het geluid van fluitende vogels in de oren en natuurlijk de prachtige vergezichten op het netvlies fietsen we in een periode van 6 weken naar de machtige kathedraal van Santiago de Compostela. Hoofdingrediënt is natuurlijk genieten, op de fiets, maar zeker ook als we even niet trappen. Heerlijke streekproducten eten, lekkere wijnen proeven, prachtige steden bezoeken en ... sterke verhalen vertellen.

De aankomst op Plaza do Obradoiro, het plein voor de kathedraal van Santiago de Compostela, staat gepland op maandag 12 juni 2023.

Na enkele vrije dagen in Santiago de Compostela, een bezoek aan de Pelgrimsmis met het zwaaiende metershoge wierookvat (Botafumeiro) én een excursie naar Finnisterra, vliegen de deelnemers op 15 juni 2023 per directe lijnvlucht terug naar vliegveld Zaventem in Brussel. Fietsen en bagage worden -met speciaal daarvoor ingericht vervoer-  in Santiago de Compostela opgehaald en afgeleverd op het huisadres van de deelnemer.

 

✔️ OUR GUIDING LIGHT
  • Frank van Vugt, IVOR Opgeleid en ANVR Gecertificeerd Reisleider

✔️ OUR FOOD MASTER
  • Opgave volgt

✔️ OUR ROADIE
  • Bas van der Bie, de stoerste Roadie van het Wilde Westen

✔️ FIETS- EN BAGAGETRANSPORT NAAR HET HUISADRES
  • Soetens Fietsvervoer   |   Driver Wilco  –  Arriba    Arriba    Gonzales,  de kwiekste buschauffeur van hier tot Mexico

✔️ REISGARANTIE
  • Garantiefonds GGTO

✔️ BORGING WET- EN REGELGEVING 
  • Brancheorganisatie VvKR


✔️ NOOT
  • Personele bezetting  onder voorbehoud
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2023   |   Groepssamenstelling

Deelnemer
M / V
 Geboortejaar
 Fiets
 SLAAPCOMFORT
opmerking
 01
 v
1965
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
 02
 m
1955
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
 03
v
1955
E-bike
luxe - 2 personen
fietsmaat van 04
 04
v
2956
E-bike
luxe - 2 personen
fietsmaat van 03
 05
v
1956
E-bike
luxe - 1 persoon
enkel
 06
  m
1966
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
 07
  m
1956
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van 08
 08
  v
1960
E-bike
luxe - 2 personen
partner van 07
 09
 v
1963
E-bike
luxe - 1 persoon
enkel
 10
 v
1958
E-bike
luxe - 1 persoon
enkel
 11
v
1954
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
 12
 m
1958
Randonneur
luxe - 1 persoon
fietsmaat van 13
 13
  m
1950
E-bike
luxe - 1 persoon
fietsmaat van 12
 14
 m
 1949
E-bike
luxe - 2 personen
partner van 15
 15
 v
 1951
E-bike
luxe - 2 personen
partner van 14
 16
 v
 1959
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2023   |   Relevante data

data
  -
Fietskampeervakantie naar SANTIAGO DE COMPOSTELA   |   2023 
12-11-22
 -
 Informatiebijeenkomst   |   Vakantiepark Het Lierderholt  te Beekbergen
05-05-23
 -
Vertrek vanaf de Jacobushoeve te Vessem
10-05-23
  -
Rustdag in Saint Quentin | met de machtige gotische basiliek uit de 13e eeuw
15-05-23 
  -
Rustdag in Chartres | met de door Cycle2Explore verzorgde feeërieke avondwandeling "Chartres en Lumières"
 22-05-23
 -
Rustdag in Aubeterre-sur-Dronne | door Les Plus Beaux Villages erkend als een van de mooiste dorpjes ln Frankrijk
27-05-23
  -
Rustdag in Saint-Jean-Pied-de-Port | het pittoreske stadje waar de vele wandelende pelgrims hun Camino starten
02-06-23
  -
Rustdag in Burgos | Kathedraalstad met het grafmonument van El Cid en acht prachtige bruggen over Rio Arlanzón
06-06-23
  -
Rustdag in León | Kathedraalstad op de Spaanse Hoogvlakte met het door Antoni Gaudí ontworpen Casa Botines
12-06-23
  -
Aankomst op Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela
13-06-23
  -
Vrije dag in Santiago de Compostela | Bezoek Pelgrimsmis | Ophalen Compostelaat Pelgrimsbureau
14-06-23
  -
Vrije dag in Santiago de Compostela | Excursie naar Finisterra (optioneel)
 15-06-23
-
Transfer naar Aeropuerto de Santiago de Compostela | Directe lijnvlucht naar Brussel Zaventem
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2023   |   Het vertrek

Vertrek
We vertrekken op vrijdag 5 mei a.s. vanaf de Jacobushoeve in Vessem.
  • Aankomst aldaar: 5 mei 2023 tussen 09.30 en 10:00 uur
  • Vertrek aldaar: 5 mei 2023 om 11:30 uur

Uiteraard is ook de familie van harte welkom om u uit te zwaaien.


Het vertrekadres

Jacobushoeve Vessem

📌Jan Smuldersstraat 4, 5512 AZ Vessem 

📌W3W: ///gasvuur.aftrapt.steunpunt

T: 0497 - 59 20 59

E: [email protected]


Extra overnachting

Mocht u vanuit het hoge noorden komen en het tijdstip van aankomst te vroeg -of gewoon onhandig- vinden, dan kunt u (op eigen kosten) een extra overnachting boeken in Pelgrimsherberg Kafarnaüm te Vessem.

U dient hiervoor dan zelf (tijdig) contact op te nemen met:

Pelgrimsherberg Kafarnaüm                                       

📌Servatiusstraat 11 5512AJ Vessem

📌W3W: ///filmcrew.zeilers.gelukkigen

T: 0497 - 59 12 07 

E: [email protected]


 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2024   |   Groepssamenstelling

Deelnemer
 m/v
 Gboortejaar
fiets
slaapcomfort
opmerking
Delia
v
1947
E-bike
luxe - 1 persoon
enkel
Kees
m
1962
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van Christel
Christel
 v
1961
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van Kees
Margreeth
 v
1954
E-bike
luxe - 1 persoon
enkel
Linda
v
  1961
Randonneur
luxe - 1 persoon
enkel
Eddie
m
1955
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van Anja
Anja
v
1965
E-bike
luxe - 2 personen
partner van Eddie
Ton
 m
 1954
E-bike
luxe - 2 personen
partner van Christa
Christa
v
1953
E-bike
luxe - 2 personen
partner van Ton
Jos
m
1955
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van Marian
Marian
v
1963
Randonneur
luxe - 2 personen
partner van Jos
Walter
m
1959
E-bike
luxe - 2 personen
fietsmaat van Jan
Jan
m
1962
E-bike
luxe - 2 personen
fietsmaat van Walter
[ 15 ]
x
19xx
xxxx
xxxxxx
xxx
[ 16 ]
x
19xx
xxxx
xxxxxx
xxx
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2024   |   Relevante data

data
-
fietskampeervakantie naar santiago de compostela   |   2024
18-11-23
 -
Informatiebijeenkomst   |   Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen
03-05-24
-
Vertrek vanaf de Jacobushoeve te Vessem
08-05-24
-
Rustdag in Saint Quentin | met de machtige gotische basiliek uit de 13e eeuw
13-05-24
-
Rustdag in Chartres | met de door Cycle2Explore verzorgde feeërieke avondwandeling "Chartres en Lumières"
20-05-24
-
Rustdag in Aubeterre-sur-Dronne | door Les Plus Beaux Villages erkend als een van de mooiste dorpjes ln Frankrijk
25-05-24
-
Rustdag in Saint-Jean-Pied-de-Port | het pittoreske stadje waar de vele wandelende pelgrims hun Camino starten
31-05-24
-
Rustdag in Burgos | Kathedraalstad met het grafmonument van El Cid en acht prachtige bruggen over Rio Arlanzón
04-06-24
-
Rustdag in León | Kathedraalstad op de Spaanse Hoogvlakte met het door Antoni Gaudí ontworpen Casa Botines
10-06-24
-
Aankomst op Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela
11-06-24
-
Vrije dag in Santiago de Compostela | Bezoek Pelgrimsmis | Ophalen Compostelaat Pelgrimsbureau
12-06-24
-
Vrije dag in Santiago de Compostela | Excursie naar Finisterra (optioneel)
13-06-24
-
Transfer naar Aeropuerto de Santiago de Compostela | Directe lijnvlucht naar Brussel Zaventem
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2025   |   Groepssamenstelling

deelnemer
 M/V
 geboortejaar
 fiets
 slaapcomfort
 opmerking
Annie
 v
1957
 Randonneur
luxe - 2 personen
moeder van Laurens
Laurens
 m
1987
 Randonneur
luxe - 2 personen
zoon van Annie
19xx
 
 
19xx
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   2025   |   Relevante data

data
-
FIETSKAMPEERVAKANTIE NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA    |   2025
16-11-24
  -
Informatiebijeenkomst   |   Vakantiepark Het Lierderholt te Beekbergen
09-05-25
-
Vertrek vanaf de Jacobushoeve te Vessem
14-05-25
-
Rustdag in Saint Quentin | met de machtige gotische basiliek uit de 13e eeuw
19-05-25
-
Rustdag in Chartres | met de door Cycle2Explore verzorgde feeërieke avondwandeling "Chartres en Lumières"
26-05-25
-
Rustdag in Aubeterre-sur-Dronne | door Les Plus Beaux Villages erkend als een van de mooiste dorpjes ln Frankrijk
31-05-25
-
Rustdag in Saint-Jean-Pied-de-Port | het pittoreske stadje waar de vele wandelende pelgrims hun Camino starten
06-06-25
-
Rustdag in Burgos | Kathedraalstad met het grafmonument van El Cid en acht prachtige bruggen over Rio Arlanzón
10-06-25
-
Rustdag in León | Kathedraalstad op de Spaanse Hoogvlakte met het door Antoni Gaudí ontworpen Casa Botines
16-06-25
-
Aankomst op Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela
17-06-25
-
Vrije dag in Santiago de Compostela | Bezoek Pelgrimsmis | Ophalen Compostelaat Pelgrimsbureau
18-06-25
-
Vrije dag in Santiago de Compostela | Excursie naar Finisterra (optioneel)
19-06-25
-
Transfer naar Aeropuerto de Santiago de Compostela | Directe lijnvlucht naar Brussel Zaventem

 De volgauto, een stoere Iveco Truck 4x4 Turbo met een vierwielige volumetrailer, vertrekt altijd als laatste 

 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Disclaimer

Het programma van de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela kan wijzigen door lokale omstandigheden, het niveau van de groep of andere onverwachte omstandigheden. Cycle2Explore zal haar uiterste best doen om de samenhang in het programma te behouden, maar kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele veranderingen op het laatste moment. In deze gevallen is de beslissing van de Reisleider bindend.

 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Voorbereiding

Of je nu met een caravan, een camper of op  de fiets op vakantie gaat: een goede voorbereiding is het halve vakantieplezier. 
Lees alleen daarom al deze hele pagina even zorgvuldig door.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

BELANGRIJK

______________________________________________________________________________________________________________________

Bagage   |   Gewicht en Volume

Om het bagagetransport te vergemakkelijken, maar vooral  ook om de rug van onze Roadie te sparen, dient u uw bagage te verdelen over maximaal 2 reistassen (géén hardschalen koffers), ieder met een maximale afmeting van 62 cm x 53 cm x 33 cm.


Oftewel:

Maximaal 2 reistassen van deze afmeting per persoon

Totaalgewicht (= 2 reistassen) maximaal 20 kg per persoon


Verdeling:                                                                                                                                  

  • Reistas 1 met een afmeting van max. 62 cm x 53 cm x 33 cm van max. 10 kg
  • Reistas 2 met een afmeting van max. 62 cm x 53 cm x 33 cm van max. 10 kg
  • Totaal = 2 reistassen die samen maximaal 20 kg wegen

Let wel: uw slaapzak en/of kussen kan, mits verpakt in een stevige compressiezak (dus géén vuilniszak of plastic draagtas) los mee.


Ga dus zeker niet aan de slag met plastic draagtassen, vuilniszakken, plakband, duct-tape, elastiek, tie-wraps, of touw. 

En zéker geen losliggende spulletjes natuurlijk. We zijn betrekkelijk lang onderweg en alles moet elke dag opnieuw in en uit uw tent (of hotel) en in of uit onze truck.

 

Verplicht gesteld door Cycle2Explore

  • reis-, bagage- en ongevallenverzekering
  • Eigen Risico Verklaring
  • geldig paspoort óf een geldige Nederlandse ID-kaart
  • coronaCheck App met geldige Internationale QR-code (Covid 19)
  • fietshelm (let wel: zonder fietshelm wordt u per direct 'uit de koers' genomen)
  • fluoriserend veiligheidshesje
  • een goed humeur
 

Zéér sterk aanbevolen door Cycle2Explore

  • een tweede (reserve) accu -bij voorkeur nieuw- indien u gebruik maakt van een E-bike
  • een tweede (reserve) acculader indien u gebruik maakt van een E-bike
  • powerbank Xtorm FS402 (kan meerdere toestellen meerdere malen, gelijktijdijdig opladen)
  • USB-lader Xtorm XA020U (20W) om de powerbank (Xtorm FS402) mee op te laden
  • hoeslaken (afmeting 90 x 200 cm) indien u gebruikt maakt van een vast bed (onderweg zelf wassen)
  • creditcard (voor het geval u onderweg een auto wil / moet huren)
  • vaccinatiepaspoort (Internationale Bewijs van Inenting / gele boekje)
  • zorgpas (je weet maar nooit)
 

Aanbevolen door Cycle2Explore

  • Annuleringsverzekering (af te sluiten binnen 7 à 10 dagen na de factuurdatum)
  • raadplegen meeneemlijstje (eventueel opnieuw opvragen bij Cycle2Explore)

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

MANY RIVERS TO CROSS

______________________________________________________________________________________________________________________

Mentale Voorbereiding

Elke dag op de St. Jacobs Fietsroute brengt fysieke en mentale uitdagingen met zich mee, zowel voorzien als onvoorzien.

De Informatiebijeenkomst van Cycle2Explore, de routeboekjes, dit Deelnemersportaal en onze Reisleider zullen u op heel veel zaken uitstekend voorbereiden, maar u moet het fysieke ongemak of de mentale angst wel helemaal alleen verwerken.


Wat brengt het u dan?

Fietsen, praten, ervaringen uitwisselen en ruimdenkende mensen ontmoeten, maken de fietstocht lichter, korter en bevredigender.

Wanneer u zich onderweg verdiept en inleeft in het verhaal of de zorgen van een ander, verdwijnen uw eigen beslommeringen een klein beetje naar de achtergrond. 

En dat; dat is de verrijking.



Onderweg gaat zich dus ongetwijfeld -al dan niet bij volslagen verrassing- van alles aandienen.

Niet alles tegelijk natuurlijk, maar houdt echt rekening met onderstaande "verrassingen":


  • Regen
  • Een wegomleiding
  • Gesloten restaurantjes, terrasjes en winkeltjes
  • Mist
  • Koude
  • Fietspech
  • Hitte (Meseta)
  • Nachtvorst (in de eerste weken van de maand mei kan het 's nachts nog vriezen)
  • Een onweersbui
  • Slecht wegdek
  • Stevige (tegen)wind
  • Tegenstrijdige bewegwijzering
  • Afslag gemist
 

Waarschuwing

Breid u zich hier mentaal serieus op voor, anders wordt het onderweg ongetwijfeld stevig afzien.

"Life isn't about waiting for the storm to pass, its about learning how to dance in the rain."
 

Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela   |   Rivers to be crossed   |   For those who want to know

NEDERLAND


BELGIË

  • Nete
  • Dender
  • Schelde

FRANKRIJK

  • Schelde (bron)
  • Somme (bron)
  • Canal de Saint Quentin
  • Somme
  • Oise
  • Aisne
  • Seine
  • Eure
  • Loir
  • Brenne
  • Loire
  • Cher
  • L'Indre
  • Vienne
  • Clain
  • Touvre
  • Charente
  • Bonnieure
  • Tardoire
  • Dronne
  • L'Isle
  • Dordogne
  • Ardour
  • Caves Réunis
  • Cave d'Oleron
  • Nive

SPANJE

  • Erro
  • Ega
  • Ebro
  • Najerilla
  • Oja
  • Oca
  • Arlanzon
  • Pisuerga
  • Canal de Castilla
  • Cueza
  • Cea
  • Esla
  • Bernesga
  • Orbigo
  • Boeza
  • Sil
  • Sarria
  • Loio
  • Barela
  • Pambre
  • Iso
  • Sar

Met dank aan Sonja, deelnemer aan onze Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela in 2018
______________________________________________________________________________________________________________________
 

NEVER STOP EXPLORING

______________________________________________________________________________________________________________________

Saint-Quentin   |   Met de machtige Basiliek van Sint Kwintens

Saint-Quentin, (287) was een rooms-katholieke heilige. Over hem als historische persoon is niets met zekerheid bekend. Maar Quinten of Kwinten, zoals hij tegenwoordig wel genoemd wordt, was volgens de legende de zoon van een Romeinse senator. Hij bekeerde zich tot het christendom en toog naar Gallië als missionaris, samen met Lucianus en Maximianus van Beauvais, en vestigde zich in Amiens.

Zijn missionering was zo succesvol, dat hij gevangen werd genomen door praefectus Rictius Varus, gemarteld werd, en naar Augusta Veromanduorum (het latere Saint-Quentin, in de Vermandois) gebracht, waar hij ten slotte werd onthoofd; zijn lichaam werd heimelijk in de moerassen van de Somme geworpen.

Zijn stoffelijke resten zouden later op miraculeuze wijze teruggevonden zijn door de gebeden van een blinde vrouw, Eusebia, die daardoor uiteindelijk haar gezichtsvermogen terugkreeg. En volgens de Vita Sancti Eligii zou bisschop Eligius van Noyons het lichaam van Quintinus opnieuw terugvinden. Als volleerd goudsmid plaatste hij ze in een gouden kist. Ook bouwde hij er een aan Quintinus gewijde basiliek bij, waardoor Saint-Quentin een belangrijk bedevaartsoord werd.

De verering van Sint Quintinus begon in de 8e eeuw. De abdij hield de relieken van deze heilige. De kapel die hier stond werd uitgebreid tot een abdij, die het centrum vormde van de huidige stad. De kerk is ontstaan uit deze abdij. Met de bouw van de kerk werd begonnen aan het einde van de 12e eeuw en de bouw werd 300 jaar later gestaakt. De oorzaak van deze lange bouwperiode moet worden gezocht in oorlogen, epidemieën en financiële tegenslagen. De façade van de kerk is nooit gebouwd. De grandeur van het gebouw paste bij de status die Saint-Quentin in die tijd had als religieus centrum en de strategische ligging aan de noordgrens van het koninkrijk. In 1257 nam Lodewijk de Heilige deel aan de translatie van de relikwieën in het koor.

Het gebouw bestaat uit een 123 meter lang schip met twee dwarsschepen. Het schip is 52 meter breed en 34 meter hoog. Er werd begonnen met het voorportaal en de toren. Spoedig echter verschoven de werkzaamheden naar de apsis. Vervolgens verliep de bouw vrij chaotisch. Het schip werd voltooid in de tweede helft van de 15e eeuw. In de vloer van de kerk ligt een labyrint. Het zuidelijke dwarsschip dat dreigde in te storten werd tussen 1477 en 1487 opnieuw gebouwd door Colard Noel, de architect van Lodewijk XI. in 1509 werd de eerste steen gelegd voor een façade geflankeerd door twee torens, die de reeds gebouwde toren zou moeten vervangen. Door gebrek aan geld werd dit ontwerp echter snel weer verlaten.

In 1545 en 1669 werd de kerk geteisterd door brand. De reparaties die hierop volgden in 1682 werden in het dak onder andere in de stijl van de barok doorgevoerd. Het orgelbalkon stamt uit ca. 1690. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk gebruikt als paardenstal en als voedselopslagplaats. Sinds 1840 staat het gebouw op de monumentenlijst. In 1876 verleende paus Pius IX het de status van basiliek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Saint-Quentin aan het front en werd de stad zwaar beschadigd. Ook de kerk werd niet gespaard. Het dak en de gewelven gingen verloren. De gebrandschilderde ramen uit de 13e eeuw en de Renaissance bleven echter intact. Tijdens het interbellum werden ook nog jugendstil-vensters toegevoegd. Tussen 1975 en 1983 werd op de kruising een nieuwe torenspits gebouwd.

In de herfst van 2006 werd begonnen met een renovatie waarbij bouwelementen verwijderd worden om de voorzijde van de kerk weer terug te brengen in de stijl van de 17e eeuw.

 

Chartres   |   Met de beroemdste kathedraal van Frankrijk

Het oude Chartres bestaat uit twee delen: de bovenstad (ville haute), rondom de kathedraal en de benedenstad (basse ville), aan de oevers van de Eure en zijn zijarmen, het bestaat uit een ensemble van straten, bruggen en middeleeuwse bouwwerken.

De kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres) is een hoog gotische kathedraal die tot de beroemdste van Frankrijk behoort. De kathedraal is voorzien van een labyrint en staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres. Ze werd gebouwd tussen 1194 en circa 1260, en dankt haar faam vooral aan haar gebrandschilderde ramen, waardoor de gloed van het blauwe Chartreslicht schijnt. Ze wordt wel gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De beroemdste reliek van de kathedraal is een kleed of sluier, Sancta Camisa genaamd, dat gedragen zou zijn door de maagd Maria toen zij wenend onder het kruis van haar stervende zoon Jezus stond. Dit werd in 876 door Karel de Kale, kleinzoon van Karel de Grote, aan de kerk geschonken.

 

Aubeterre-sur-Dronne   |   Met  de Église Monolithe en de Jacobuskerk

Over de ontstaansgeschiedenis van het plaatsje is maar weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat het plaatsje al vroeg in de geschiedenis thuishaven was van drie religieuze stromingen, waaronder de orde van de Franciscanen. Deze orde, die ook wel bekend stond als de Cordeliers, beheerde een hostel in het dorpje dat onderdak bood aan pelgrims die onder weg waren naar Santiago de Compostela. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd Aubeterre-sur-Dronne veroverd door de Engelsen. Na de Honderdjarige Oorlog groeide het plaatsje uit tot een pleisterplaats voor pelgrims op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Daarom werd er in de zestiende eeuw een kasteel gebouwd, dat het plaatsje en haar inwoners onder meer moest beschermen tegen rovers. In 1820 werd dit kasteel echter verkocht, waarna het grootste gedeelte van het kasteel steen voor steen werd afgebroken.

Door de eeuwen heen is Aubeterre-sur-Dronne uitgegroeid tot een van de mooiste plaatsjes in de regio. Wanneer u door dit plaatsje wandelt zal het u niet verbazen dat het plaatsje tot de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’ behoort. Haar prachtige oude gebouwen en straatjes zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven, waardoor u hier gerust een middagje door kunt brengen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Wanneer u het plaatsje aandoet, kan een bezoekje aan haar bijzondere kerk niet ontbreken. De zogenaamde Église monolithe d’Aubeterre-sur-Dronne is gewijd aan Saint Jean en is deels uitgehouwen in een rots. Dit gebouw is met een gewelf van 20 meter hoog de grootste grotkerk van Europa. Tijdens de warme zomerdagen kunt u heerlijk baden in de rivier Dronne, of lekker ontspannen op een van de zandstrandjes onderaan het dorp. Een rdorpswandeling in Aubeterre-sur-Dronne is meer dan de moeite waard! Hierbij mag dan een bezoek aan de schitterende Jacobuskerk absoluut  niet ontbreken. Al is het alleen maar voor het  bijzondere stempeltje in uw persoonlijke Pelgrimspaspoort. En ... drink daarna een lekker koel glas Pineau des Charentes op een van de gezellige terrasjes rondom het grote dorpsplein of strijk hiervoor neer op het terras van Taverne Maison Pierre Véry, genoemd naar de schrijver van spannende 'policiers' die hier graag kwam. Het restaurant heeft een Nederlandse eigenaresse, maar de gerechten zijn op en top Frans. Een heerlijk plekje om te genieten van al het goede dat hier te vinden is.

Het adres: Taverne Maison Pierre Véry, Rue Barbichon,16390 (tegenover de ingang van de Église Monolithe)

PINEAU DES CHARENTES

Pineau des Charentes is een Franse drank van driekwart most, die versterkt is met een kwart cognac. Strikt genomen is het geen versterkte wijn al wordt het wel zo benoemd. De smaak is min of meer zoet en het wordt vaak -licht gekoeld- als middag-aperitief geserveerd.


Een legende schrijft het ontstaan van Pineau des Charentes toe aan het toeval en de verstrooidheid van een wijnbouwer. In 1589 goot een wijnbouwer uit de Charentes tijdens de oogst per ongeluk most van druiven in een vat met cognac. Enkele jaren later ontdekte hij dat zijn vergissing geleid had tot een aangenaam drankje.

Pineau des Charentes wordt dus gemaakt met driekwart most van verse druiven en een kwart cognac van minstens 60°. De alcohol belet dat de most gaat gisten en het geheel behoudt al zijn suikers. Pineau wordt zeer fris gedronken, als aperitief of als dessertwijn, met meloen of ander fruit.

De drogere pineau blanc is afkomstig van de wijnstokvariëteit Saint-Emilion des Charentes of Folle Blanche. De fruitige pineau rosé komt van de (rode) wijnstokvariëteiten Cabernet en Merlot. De kwaliteit varieert en hangt af van de gebruikte cognac en het aantal jaren dat de drank op vat heeft gelegen.

Al vier eeuwen lang zijn de wijnbouwers trouw aan dezelfde traditie en vakkennis. Jaarlijks produceren zij 83.000 hectoliter. De productiezone, samen met deze van de cognac, situeert zich tussen Charente en Charente-Maritime.

 

Saint-Jean-Pied-de-Port   |   Startplaats Camino de Santiago

Het verhaal van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begint in de negende eeuw, de tijd dat Karel de Grote over West Europa heerste. Onder zijn heerschappij kent Europa een voorzichtige groei in bevolking, wordt het weer betrekkelijk veilig op straat en bloeit de cultuur weer op. In deze tijd wordt er in noordwest Spanje het graf van de heilige Jacobus gevonden.

En Jacobus is niet zomaar een heilige maar behoort tot de apostelen van de Jezus en behoorde zelfs bij zijn drie beste vrienden. Het graf van iemand die de Verlosser persoonlijk heeft gekend heb je niet zo heel veel en al helemaal niet in Europa. Toevallig werd het graf ontdekt op een rots waar ook de Romeinen een heiligdom hadden ingericht

Santiago werd direct een pelgrimsoord en veel christenen bezochten deze plek maar het duurde tot de elfde eeuw voordat het echt een populaire bestemming werd. Net als in de negende eeuw kende Europa in de elfde eeuw een flinke bevolkingsgroei waardoor er eenvoudigweg meer mensen waren. Daarbij kon het geloof op een hernieuwde belangstelling rekenen door met name het gewone volk en de kloosters. Die laatste stimuleerden de pelgrimstochten onder de gelovigen en die naar Santiago was daarbij de meest populaire.

Vooral in Frankrijk, het land met de meeste inwoners in West-Europa, was de Camino populair en er ontstond een netwerk van wegen waarvan drie van de vier routes vlak ten noorden van Saint-Jean-Pied-de-Port bij elkaar komen. De nieuwe stroom pelgrims zorgde voor rijkdom en werk en die is eigenlijk nooit opgehouden. Ook nu nog lopen veel mensen de Camino, sommige uit religieuze redenen, andere om andere spirituele redenen of alleen als sportieve recreatie.

Saint-Jean-Pied-de-Port is daarmee misschien wel één van de oudste toeristische trekpleisters van Frankrijk. De kerk is opgetrokken uit in Romaanse stijl waardoor je de invloed van de kloosters, met name die van Cluny, kan zien. Opvallend daarbij is dat de klokkentoren een poort heeft die je naar de hoofdstraat leidt. Deze is ingericht op de hongerige wandelaar en je kan hier heerlijk eten en genieten van lokale producten.

Deze hoofdweg leidt naar de Citadel die hoog boven het dorp uitsteekt. Helaas is hij niet te bezoeken omdat er nu een school in zit, maar je kan er wel omheen wandelen. De burcht is gebouwd in de zeventiende eeuw en staat op de plek waar ooit het huis stond van de koning van Navarra.

 

Burgos   |   Kathedraalstad met het grafmonument van El Cid Campeador 

Rond het jaar 880 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Columbus in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vestigt de rebellenleider Caudillo Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

Bezienswaardigheden

Santa Mariakathedraal: de gotische kathedraal is drieschepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw. Er steken acht rijk versierde torentjes boven uit. De monumentale westgevel heeft twee klokkentorens met opengewerkte spitsen met zaagvormig profiel. Aan de noordzijde bevindt zich de escalada dorada of gouden trap uit de renaissancetijd. Het portaal van de Sarmental (rechter kruisbeuk, het kloosterhof ligt ertegenaan) is goed bewaard. Het beeldhouwwerk in de timpaan is zeer realistisch. Jezus onderricht er de evangelisten en de apostelen. Via een lange trap tussen sacristie en kloostergang komt men er. In de kathedraal zijn veel kunstwerken, grafmonumenten, o. a. van “El Cid”, retabels en een fraaie koorstoel. De kapel 'del Condestabele' is achthoekig, heeft acht kleine spitse torens en een rijke wandversiering. Het grafmonument van El Cid Campeador, de bekendste zoon van Burgos, en Doña Jimena bevindt zich onder het koepelgewelf. De hekken tussen transept en koor bestaan uit prachtig smeedwerk. De notenhouten stoelen van de koorbanken zijn alle verschillend en zijn voorzien van palmhouten inlegwerk.

Provinciaal Archeologisch Museum: in het Casa de Miranda, Calle de la Calena, 29, ingang Calle de Miranda 13, bevindt zich het Provinciaal Archeologisch Museum, een van de rijkste van Spanje. Er bevinden zich Romeinse grafzuilen en Visigotische en Moorse sarcofagen. Het fraaiste museumstuk is het met email versierde frontstuk van een grafmonument.

 

León   |   Kathedraalstad met het Botines Huis van Antoni Gaudi

León werd gesticht in de 1e eeuw v.Chr. door het Romeinse legioen Legio VI Victrix. In 68 n.Chr. richtte de Legio VII Gemina een vast legerkamp op dat later de oorsprong van de stad werd. Haar moderne naam komt uit het Latijnse Legio VII Gemina voort , van het door Galba (tussen de Iberiërs) gerekruteerde Romeinse legioen, dat vast gevestigd was op de huidige locatie van de stad, om de omgeving tegen de wilde bewoners van de bergen uit Asturië en Cantabrië te beschermen. Het beschermen van het goud dat in de provincie (streek van Las Médulas) voor Rome gewonnen werd was ook een belangrijke taak van dit legioen. Tacitus geeft dit legioen de bijnaam Galbiana, om het verschil met de oude Legio VII Claudia duidelijk te maken, maar deze naam is niet terug te vinden in de oude teksten. Het legioen kreeg de naam Gemina vanwege de door Vespasianus uitgevoerde vermenging met een van de Germaanse legioenen, waarschijnlijk de Legio I Germanica. De volledige naam was Legio VII Gemina Felix.

De geschiedenis van de stad na het Romeinse Keizerrijk komt in het algemeen overeen met die van het Koninkrijk León. Het kamp van het legioen in Asturië groeide uit tot een belangrijke stad, die de aanvallen van de Visigoten (West-Goten) weerstond tot 586 n.Chr. In dat jaar werd de stad door Leovigild veroverd. León was een van de weinige steden die van de Visigoten haar fortificaties mocht behouden. Hetzelfde fort dat de Romeinen hadden opgericht om de vlakte te beschermen tegen de inwoners van de bergen werd tijdens de gevechten tegen de Moorse overweldigers een post om de bergen te beschermen, als laatste toevlucht van de Spaanse onafhankelijkheid. Toch viel de stad in handen van de Moren bij de eerste aanval in 712, en het werd pas teruggewonnen door Ordoño I van Asturië in 850.

Rond 846 probeerde een groep mozaraben (christenen die niet gevlucht waren voor de Moren en dus nog in het Moorse gedeelte van Iberia woonden) de stad opnieuw te bewonen, maar een Moorse aanval deed hun poging mislukken. In 856, onder de christelijke koning Ordoño I, werd een nieuwe poging ondernomen om de stad te bevolken, die deze keer wel succesvol bleek. Ordoño II van León maakte van León de hoofdstad van zijn Koninkrijk Asturië, dat (in 914) hernoemd werd tot Koninkrijk León, en León werd de belangrijkste stad in het christelijke gedeelte van Iberia.

León werd door Al-Mansoer in 987 geplunderd, en daarna herbouwd en herbevolkt door Alfonso V, die een fuero (een soort lokale grondwet) voor de stad in 1017 regelde, waardoor het economische leven (inclusief de marktwerking) gereguleerd werd. León was ook een belangrijke halte voor pelgrims in de route naar Santiago de Compostella. De buitenwijken voor handel en ambachten groeiden snel en na de 13e eeuw begonnen deze invloedrijk te worden in de gemeente. León werd een voorspoedige stad tijdens de Vroege Middeleeuwen, dankzij de vee-industrie. In de 16e eeuw begon de stad economisch en demografisch af te nemen, en die trend zette zich voort tot de 19e eeuw. In juli 1936, aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog, raakte León in de macht van de fascistische rebellen die uiteindelijk zouden winnen in 1939.

De opmerkelijke immigratie van bewoners van het platteland naar de stad zorgde vanaf de jaren 60 voor een grote groei van de stad.

Sinds 1983 maakt León deel uit van de autonome gemeenschap van Castilië en León. Er bestaat een kleine politieke beweging die de creatie van een Leonese autonome gemeenschap met de provincies Salamanca, León en Zamora nastreeft, die volgens de traditie de Leonese Regio vormden.

Bezienswaardigheden

León is bekend om zijn gotische kathedraal en andere monumentale gebouwen, waaronder de romaanse Real Colegiata de San Isidoro, het Botines Huis (van de architect Antoni Gaudí); en het in plateresco-stijl gebouwde San Marcos. León is ook bekend om zijn traditionele "fiestas", zoals Pasen. De Leonese processies zijn officieel uitgeroepen tot Internationale Bezienswaardigheid, en heel wat mensen uit binnen- en buitenland bezoeken León met Pasen om die te bewonderen.

 

Santiago de Compostela   |   Kathedraalstad met de Botafumeiro

De Botafumeiro is een circa 1,50 m groot, 53 kilo zwaar, wierookvat gemaakt door de goudsmid José Losada in 1851.

De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt tijdens de Pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostela. Volgens overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie.

Het grote vat kan niet door één persoon alleen worden gebruikt; er is een hele ploeg voor nodig de zogenaamde tiraboleiros. Daarbij slingert de Botafumeiro met een snelheid van ca 68 km per uur door de ruime dwarsbeuk. Het vat bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf en één slingerboog  bedraagt 65 meter.

 

Finnisterra   |   Het einde van de wereld

Fisterra is een gemeente aan de kust op een landtong in de Spaanse provincie A Coruña in de regio Galicië met een oppervlakte van 29 km². In 2005 telde Fisterra 5042 inwoners. De Spaanse naam is Finisterre, Galicisch is Fisterra, het meest westelijke "einde van de wereld". Pas halverwege Portugal is er land dat verder naar het westen ligt.

De bekendste plek in de gemeente is de uiterste punt van het schiereilandje waar de gemeente op ligt, die Kaap Finisterre wordt genoemd.

De gemeente leeft voornamelijk van de inkomsten van het toerisme, deels bestaande uit pelgrims afkomstig uit Santiago de Compostella. Daarnaast heeft het dorp een haven en vandaar ook inkomsten uit de visvangst en de vangst van schaaldieren, waaronder eendenmosselen Het dorp heeft de twee bronnen van inkomsten gecombineerd in een toeristische visafslag, waar men de verkoop van vis kan volgen.

______________________________________________________________________________________________________________________
 

ALLES WAT U THUISLAAT 



IS MOOI MEEGENOMEN

______________________________________________________________________________________________________________________

Meeneemlijst Deelnemers

Wat nemen we zoal mee? Of ... beter gezegd: wat laten we vooral thuis !!
Onderstaand overzicht is zeker niet uitputtend maar geeft een goede indicatie waar u zoal aan moet denken.
 

Algemeen

  • reistas (géén hardschalen koffer)
  • maximale afmeting 62 cm x 53 cm x 33 cm
  • maximaal 2 reistasssen van deze afmetingen per persoon
  • totaalgewicht (= 2 reistassen) maximaal 20 kg per persoon

Slapen, kleding en persoonlijke verzorging

  • luchtbed / matrasje (niet noodzakelijk bij optie 3 en 4)*
  • hoeslaken 90 x 200 cm (wordt niet door Cycle2Explore aangeleverd)
  • hoofdkussen (wordt niet door Cycle2Explore aangeleverd)
  • kussensloop (wordt niet door Cycle2Explore aangeleverd)
  • slaapzak - 3 seizoenen (wordt niet door Cycle2Explore aangeleverd)
  • nachtkleding (overweging: boxershort & T-shirt)
  • toilettasje met persoonlijke verzorgingsartikelen
  • reiswekkertje
  • zonnebrandolie
  • lippenbalsem
  • deet
  • travelwash
  • waslijntje
  • tissues / toiletpapier (is niet standaard op elke camping aanwezig)
  • handdoeken - 1 á 2 stuks - sneldrogend
  • T-shirts - 2 á 3 stuks - sneldrogend (voor onderweg)
  • polo shirts - 1 á 2 stuks - sneldrogend (voor 's avonds)
  • overhemden - 2 á 3 stuks - sneldrogend
  • broeken - 2 á 3 stuks - afritsbaar - sneldrogend
  • broekriem
  • fleecetrui - sneldrogend
  • wind / regenjack (overweging: Gore-Tex)
  • zakdoeken - 3 á 4 stuks
  • sokken - 3 á 4 paar
  • ondergoed - 3 á 4 stuk
  • zwemkleding
  • petje
  • schoenen - 1 paar (overweging: Gore-Tex of Gore-Tex surround)
  • sandalen / slippers (voor 's avonds)
  • zaklampje
  • oordopjes (bescherming tegen nachtelijk lawaai)

Onderweg

  • identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • CoronaCheck App met geldige Internationale QR-code (verplicht gesteld door Cycle2Explore)
  • vaccinatiepaspoort / gele boekje (Covid-19)
  • rijbewijs (voor noodgevallen)
  • portemonnaie (overweging: niet teveel contant geld)
  • betaalpas (overweging: creditkaart voor noodgevallen)
  • reservesleutels fietsslot (overweging: 1 x extra reservesleutel)
  • kabelslot (overweging: extra lang)
  • zakmes (overweging: licht en eenvoudig)
  • fotocamera - lader met netsnoer- reserve accu - extra μSD-kaart
  • dagboek - potlood - pen
  • GPS - lader met netsnoer - reserve accu (GPS is niet noodzakelijk / wel handig)
  • smartphone - pukcode - lader met netsnoer - reserve accu - belangrijke telefoonnummers
  • powerbank (aanbevolen: XTorm FS402 - Powerbank - 20 W - 20.000 mAh)
  • lader t.b.v. Powerbank (aanbevolen: XTorm XA020U - AC Adapter - 20 W)
  • USB-stick met PDF van paspoort, rijbewijs, recente pasfoto en belangrijke gegevens (back-up)
  • reserevebril
  • zonnebril
  • oortelefoontjes (muziek)
  • zadelhoesje (bij gebruik van een lederen fietszadel)
  • fietspompje
  • zadeltasje - Simpson reparatiesetje - fietsgereedschap - poetsdoekje - handzeep (Dreumex)
  • enkele stevige zipperzakjes (voor het waterdicht opbergen van documenten)
  • waterdichte fietstas
  • waterdicht stuurtasje met documentvenster (voor het outeboekje) en draagriem
  • bidon (overweging: 2 stuks)
  • fietshelm (verplicht gesteld door Cycle2Explore)
  • fluoriserend veiligheidshesje - oranje of geel (verplicht gesteld door Cycle2Explore)
  • achteruitkijkspiegeltje
  • E-bike: lader - netsnoer - reserve accu - reserve lader

Voorbereiding

  • nieuwe fietsbanden (buitenband + binnenband), nieuwe remblokjes, nieuwe fietsketting.
  • upload belangrijke persoonlijke gegevens naar Icloud
  • fototoestel: datum en (zomer)tijd instellen
  • nieuwe batterij in achterlicht fiets, fietscomputer, zaklamp, scheerapparaat etc.
  • fietscomputer resetten

 
✱ Opties

1. Standaard: 2 personen in een standaard 2-persoons tent

2. Standaard: 1 persoon in een standaard 2-persoons tent  

3. Luxe: 2 personen in een luxe 2-persoons tent met 2 vaste bedden

4. Luxe: 1 persoon in een luxe 2-persoons tent met 1 vast bed





zelf  matrasjes, slaapzakken, kussens en slopen meebrengen

zelf  matrasje, slaapzak, kussen en sloop meebrengen

zelf  hoeslakens, slaapzakken, kussens en slopen meebrengen

zelf hoeslaken, slaapzak, kussen en sloop meebrengen

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 
BICYCLE

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Uw fiets   |   Welke fiets wel, welke fiets niet

Aan de Fietskampeervakantie kan deelgenomen worden met de fiets van uw eigen voorkeur. Sommige modellen raden wij echter sterk af.  

✔️  een stevige touringfiets

✔️  een sportieve trekkingfiets

✔️  een stoere randonneur

✔️  een lichtgewicht racefiets

✔️  een stalen tandem

✔️  een strakke ligfiets

✔️  een gelikte e-bike  


 

een kleine vouwfiets

een snelle fixie

❌ een trendy stadsfiets

een kekke driewieler 

een onvervalste mountainbike

❌ een zware bakfiets

 

✱ reserve accu + reserve oplader meenemen

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ON THE ROAD

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Grondhouding, gedrag en groepsdynamiek

Laat u zich onderweg op uw Fietskampeervakantie vooral leiden door onze 3 belangrijkste uitgangspunten:

 

Risico mijdend gedrag

Neem onderweg geen onnodige risico's. Zeker niet in het verkeer. 

Stap bijvoorbeeld voor het oversteken van een weg altijd eerst even rustig af ook al rijdt uw voorligger nog snel even door.  

Daal na een beklimming ook nooit harder af dan strikt noodzakelijk. Het gevoel is echt overweldigend, maar een overstekende wilde kat laat uw Fietskampeervakantie zomaar op de Intensive Care eindigen.


Tip: Fiets nooit harder dan je Engelbewaarder kan vliegen !

 

Competitie mijdend gedrag

Voer onderweg geen wedstrijdjes als wie het eerst boven is of wie het hardst is afgedaald.

Los van alle veiligheidsrisico's leidt dit bij de verliezer altijd tot onnodige frustratie. Uiteindelijk komen we toch allemaal tegelijk op de eindbestemming aan. Daar zorgen wij gewoon voor !

 

Confrontatie mijdend gedrag

Ga discussies over geloof  of politiek  nadrukkelijk uit de weg. 
U wordt het daar toch nooit over eens.
En ...... het leidt uiteindelijk nagenoeg altijd tot onbegrip en frustratie. 

Maar bovenal: het gaat ongetwijfeld ten koste van een gezonde groepsdynamiek. 

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ON OUR BOOKSHELF

______________________________________________________________________________________________________________________

Boekenlijst    |   Pelgrimeren   |   Geschiedenis   |   Kunst   |   Cultuur   |   Architectuur   |   Spiritualiteit 

 

De apostel en zijn mirakelen   |   Mireille Madou   

ISBN 978 94 625 8032 9

Bij de levensverhalen van alle heiligen horen onafscheidelijk de vermeldingen van de wonderen en mirakelen door hun tussenkomst geschied. Het verhaal van de heilige Jacobus, Santiago, maakt daarop geen uitzondering. Integendeel, zijn mirakelen bekleden een belangrijke plaats in alle geschriften die over hem gaan. In de 12de-eeuwse Codex Calixtinus of Liber Sancti Jacobi is het tweede van de vijf 'boeken' tellende tekst zelfs volledig aan de mirakelverhalen gewijd. Hoewel zij gepubliceerd warden in het Latijn, en ook vertaal in het Frans en het Duits, werden ze in het Nederlands enkel in hoofdlijnen verteld. De lezer maakt kennis met de voornaamste wonderbare gebeurtenissen waarin Jacobus een hoofdrol speelde.waarin Jacobus een hoofdrol speelde. Mireille Madou is medeoprichter en erelid van het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob.

 

The Road to Santiago   |   Edilesa  

ISBN 978 84 801 2243 6

"It is said that at the beginning of the 9th century a supernatural light signalled the place where the Apostle was buried to a hermit. In the early years of Christianity he had been sent to evangelize Spain. Things did not go well for him and he had to return to Jerusalem, where he underwent martyrdom at the hands of Herod, who, moreover refused permission for his decapitated body to be buried. A group of Christians were able to rescue it and, laid in an unmanned boat, it was led by an angel accross the sea and up the River Ulla to Iria Flavia, the capitol of Roman Galicia, and to a place where there was a cemetry, or Compostum, which in time became known as Compostela"


Dit is het voorwoord van het schitterend geïllustreerde boek:


The Road to Santisgo


"In these pages the reader will discover the different regions and landscapes The Way goes through, together with the beauty, art, history, and traditions that mankind's presence has woven together down the centuries. The reader will also discover the possibilities of making the journey on foot, by car, by bicycle or however - or of recalling it some day afterwards while reading"


En ... dit is het treffende slotwoord van dit geweldige boek.

 

Pelgrimage   |   Ian Bradley

 ISBN 978 90 435 1685 3

Een spirituele reis

In dit prachtig geïllustreerde boek wordt de lezer meegenomen op een pelgrimage langs beroemde historische en culturele plaatsen in Europa. Om de aard van een pelgrimage te doorgronden wordt in het eerste deel uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van het begrip waarbij veelal sprake is van een diepere spirituele of religieuze betekenis. Het voelt als een reis door de geschiedenis van de mensheid die aanvangt met een verwijzing naar Bijbelse wortels en eindigt met een hoofdstuk over hedendaagse pelgrimages. In het daaropvolgende deel volgt een beschrijving van de interessantste pelgrimsplaatsen en -routes in Europa. Daarbij wordt stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis van die specifieke pelgrimstocht, passeren interessante bezienswaardigheden de revue en is in veel gevallen een aansprekend gedicht of gebed toegevoegd. Bijzonder handig zijn de persoonlijke ervaringen van pelgrims en de verwijzing naar een aantal praktische zaken waar de wandelaar zijn voordeel mee kan doen. Het boek heeft een inleiding, inhoudsopgave en index. Gebonden uitvoering.

 

De wegen naar Santiago   |   Derry Brabbs

ISBN 978 90 259 0305 3

De routes door Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela

In dit -eveneens- schitterend geïllustreerd boek worden de wegen naar Santiago beschreven. Meer speciaal de vier pelgrimswegen die in Frankrijk beginnen en in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje samenkomen. En vanaf dat punt als een weg (de camino) naar Santiago lopen. Het is geen gedetailleerde reisgids met routebeschrijvingen. De auteur heeft met een zeer groot aantal kleurenfoto’s van de religieuze architectuur en het landschap de diepere zin van deze pelgrimsroutes trachten vast te leggen. Na een korte algemene inleiding volgt een hoofdstuk over de oorsprong en ontwikkeling van de routes. Daarna over de vier routes in Frankrijk, globaal vanaf Orleans/Tours, Vezelay, Le Puy en Arles. Vervolgens de route tot in Noord-Spanje (tot Puente la Reina). Drie hoofdstukken over de weg in Spanje (respectievelijk naar Burgos, Leon en Santiago) en tenslotte nog een hoofdstuk over Santiago. De tekst is een persoonlijke beschrijving van de routes en de monumenten bij de schitterende foto’s. Het boek zal degene die de tocht overwegen inspireren en enthousiast maken. Degene die de tocht gemaakt hebben, zullen er hun pelgrimage opnieuw mee beleven. Met register.

 

Onderweg naar Santiago   |   Mireille Madou

ISBN 978 90 582 6752 8

Een camino van kunst, cultuur, legenden en verhalen

De weg naar Santiago de Compostela is bij veel pelgrims en (cultuur) toeristen geliefd. Langs deze route zijn in de loop van de tijd talrijke kunsthistorische monumenten ontstaan. Het is een goed idee geweest een groot aantal van deze monumenten, onder andere kerken, kloosters en praalgraven, diepgaander te beschrijven. De Belgische auteur, tot 1992 docente kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, beschrijft in dit boek de dorpen en steden op de route in Noord-Spanje, vanaf de Frans-Spaanse grens. Ze vermeldt kort de historische ontwikkeling en wijdt vervolgens een uitvoerige beschouwing aan de aanwezige kunsthistorische gebouwen; op een boeiende wijze, met een fijne pen en met veel oog voor detail. Het boek is rijk geïllustreerd. In deze grondig herziene uitgave van 'De weg naar Santiago de Compostela' (1999) zijn verschillende hoofdstukken herschreven, herschikt of toegevoegd. Onder andere zijn legenden en mirakelverhalen toegevoegd. De foto's zijn vervangen door recente kleurenfoto's. Zowel voor de pelgrim als voor de toerist, die ter plaatse dan wel achteraf zich wil verdiepen, is het een stimulerend boek. Met eindnoten, een literatuurlijst, enkele stambomen van vorstenhuizen, een verklarende woordenlijst en een register.

 

Voer voor de goede wolf   |   Jan van Gisbergen

ISBN 978 90 777 4753 7

Onderweg naar Santiago de Compostela

Waarom lopen of fietsen mensen naar Santiago de Compostela? Vraag het duizend pelgrims en je krijgt duizend verschillende antwoorden. Wat ervaren ze onderweg? Wéér krijg je duizend verschillende antwoorden. Maar probeer er eens één te vinden die niet blij (of zelfs euforisch), verheven, opgelucht of verlicht terugkomt. Probeer er eens één te vinden die zegt dat de camino niets met hem of haar gedaan heeft in positieve zin. Ondanks de zere voeten, ondanks de primitieve omstandigheden, ondanks de hitte en de dorst of de regen en de kou. Of misschien wel dankzij dat alles. De landschappen, de idyllische dorpjes, het eenvoudige leven op het platteland, de magnifieke kloosters, kerken en kathedralen in de steden, de geschiedenis die je nog aan kunt raken, de legendes. Dat alles draagt bij aan een unieke ervaring. [...] Het is een prachtige uitgave, genaaid gebonden. 576 pagina's lang word je een bijzonder brede blik gegund op de camino, 930 kleurenfoto's ondersteunen dit beeld.


 

Waar je zin in hebt   |   André Brouwer

ISBN 978 90 903 3342 7

In de hete zomer van 2015 liep André Brouwer van zijn woonplaats Alkmaar naar Santiago de Compostela. In ruim honderd korte verhalen neemt de hoofdredacteur van de Jacobsstaf u mee op zijn reis. Een boek over vertrouwen, vriendschap, verbondenheid, aanvaarden, niet oordelen, bezit als ballast, onverwachte hulp als het tegen zit, ontvangen wat moeilijker is dan geven, loslaten, maar vooral over ontmoetingen. Met de Française Marie-Anne als echtgenote voor één dag, met pelgrim Fenneke als vrouw voor één nacht, met de Duitse Jetta op wie hij een beetje verliefd werd. En nog veel meer mensen met hun leuke en minder gezellige kanten en eigenaardigheden.

 

De pelgrimstocht naar Santiago   |   Paulo Coelho

ISBN 978 90 295 7341 2

Dagboek van een magiër

De pelgrimstocht naar Santiago is het verhaal van Paulo Coelho's reis langs de legendarische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, op zoek naar oude wijsheid. Het was een tocht die zijn leven voorgoed veranderde en hem bracht naar een uitzonderlijk schrijverschap. In De pelgrimstocht naar Santiago wijst hij ons de weg naar de kennis en wijsheid die wij allemaal in ons dragen.

Paulo Coelho (1947) is een bekend hedendaags Braziliaans auteur. In deze roman beschrijft hij een pelgrimstocht van een Braziliaanse man door het noorden van Spanje naar het bekende Santiago de Compostela. Hij is een aanhanger van de Traditie, een mengeling van het Christendom en New Age-achtige opvattingen en rituelen. Tijdens de lange voettocht wordt hij begeleid door een Italiaan die zich Petrus noemt, en die al 'verder' en 'hoger' is in de Traditie. De tocht is niet alleen gericht op zelfontdekking maar ook op het verwerven van allerlei vaardigheden en inzichten om dichter bij de kern van het leven, de agape, de echte liefde te komen. Daartoe moet de pelgrimsreiziger regelmatig bepaalde oefeningen doen en een aantal niet ongevaarlijke activiteiten volbrengen. Het voltooien van de pelgrimage wordt bekroond met het verwerven van een zwaard, dat de Braziliaan pas krijgt wanneer hij zeker weet wat hij ermee gaat doen. Het is geen spannend verhaal, meer een mengelmoes van beschrijvingen van avonturen en beschouwingen. Soms boeit het, maar soms irriteert het ook door zijn naïviteiten en vanzelfsprekendheden. Toch spreekt hij een ruim publiek aan, gezien ook het grote succes van zijn roman 'De alchemist'. Pocketeditie; normale druk, krappe marge. De recenties over dit boek lopen erg uiteen en variëren van fantasierijk, goede verhaallijnen en meeslepend verhaal tot moeilijk in te komen, saai en ingewikkeld verhaal.

 

De gids voor de pelgrim   |   Werkgroep Geschiedenis en Cultuur NGSJ 

ISBN 978 94 643 7109 3

Op weg naar Santiago

De gids voor de pelgrim is een heruitgave van het twaalfde-eeuwse document dat deel uitmaakt van de Codex Calixtinus. Het bevat fascinerende details, is geestig – met toespelingen en parodieën – en toont groot ontzag voor heiligen en hun relieken. In een elftal hoofdstukken passeren de wegen vanuit Frankrijk naar Santiago, dagetappes in Spanje, dorpen en steden langs de routes, opvangcentra, rivieren en regio’s, hun bewoner en hun eigenaardigheden de revue. Met als sluitstuk de stad Santiago, Jacobus’ graf aldaar, de kathedraal en hoe pelgrims ontvangen moeten worden.

De hernieuwde uitgave is uitgebreid met een inleiding en een aantal beschouwingen over specifieke onderwerpen: onder meer over het pelgrimeren in de twaalfde eeuw, de wegen naar Santiago, de heiligen en hun relieken langs de route, de Codex Calixtinus en de (kerk)politieke context in Spanje in de twaalfde eeuw.Heerlijk leesvoer voor elke – ervaren, beginnende en aspirant – pelgrim!

 

Fotoboek Sint-Jacobsroute   |   Iris Schaper

ISBN 978 94 014 3754 7

Eindelijk een fotoboek van de beroemdste pelgrimsroute. Dit boek neemt je, etappe per etappe, mee op pelgrimsreis door Frankrijk (Camino Francés) en Spanje (Camino Aragonés), met als eindbestemming Santiago de Compostela. Al eeuwenlang ondernemen pelgrims de mythische tocht naar Santiago: sommige voor de sportieve uitdaging, anderen als bedevaart, maar het vaakst om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Gewapend met een rugzak, wandelschoenen en een pelgrimsstaf passeer je grootse kathedralen, uitgestrekte velden en steile wijngaarden, rustieke bergdorpen en uitzonderlijke paleizen. De Sint-Jacobsroute is een prachtboek: 320 pagina's met foto's zoals je ze zelf absoluut niet kunt maken, zorgvuldig gerangschikt per etappe. Met veel praktische informatie over de voorbereiding, tips over de uitrusting en informatie over het routeverloop. Een speciaal ontwikkelde gedetailleerde reisatlas waarop de verschillende Sint-Jacobsroutes staan uitgestippeld completeerd het geheel. Dankzij de uitbundige kleurenfotografie is dit boek zowel een inspiratie- als souvenirboek.

 

On our bookshelf

Meer inspiratie opdoen? De volledige collectie pelgrimsboeken van Cycle2Explore bekijken? Klik op de knop ON OUR BOOKSHELF. 

 
 
 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

LET'S GO CYCLING

______________________________________________________________________________________________________________________

Trainingsschema Fietskampeervakanties

Vanaf 4 weken voor vertrek:
 
4ᵉ week voor vertrek : 2 á 3 dagen per week
3ᵉ week voor vertrek : 2 á 3 dagen per week
2ᵉ week voor vertrek : 2 á 3 dagen per week
1ᵉ week voor vertrek : 2 á 3 dagen per week
40 á 60 km per dag
60 á 80 km per dag
80 á 90 km per dag
40 á 60 km per dag in heuvelachtig landschap
 
 

Met deze 250 á 300 kilometer in de benen heeft u voldoende conditie voor de eerste dagen van onze Fietskampeervakantie. In deze eerste dagen bouwt u vervolgens uw conditie verder uit voor het naderende heuvellandschap, om vervolgens daarmee aangesterkt kuitenbijters als de Pyreneeën te kunnen overwinnen. Goed om te weten: op de dag dat we een flinke bergpas over moeten hebben in beginsel altijd een kortere etappe.

Waarschuwing

Denkt u nu "Ach, mijn conditie bouw ik de eerste drie dagen van mijn Fietskampeervakantie wel op", dan slaat u daarmee de plank volledig mis !! 

Als u ongetraind start, bent u na 3 dagen van 70 á 90 kilometer per dag zó (over)vermoeid, dat u de eetlust volledig is vergaan en dat u 's ochtends absoluut geen zin meer heeft om op de fiets te stappen. En ... dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

Het karakter van de reis   |   Avontuurlijk

Zoals reeds aangegeven: Cycle2Explore is een jong bedrijf dat lange-afstands-fietstochten organiseert. Het betreft dan avontuurlijke fietstochten voor vitale fietsers die graag "op verkenning" gaan. Een betrekkelijk grote dagafstand van pakweg 80 km is voor hen geen probleem, ze houden van een klimmetje en een enkele stevige helling met een stijgingspercentage van 8 tot 11% is voor hen een uitdaging. En.....daarna hebben ze nog voldoende energie over om een korte stadswandeling in een pitoresk historisch stadje te maken. Daarnaast hebben ze ook de rust in zich om onderweg even te stoppen om een mooie foto te maken, te genieten van een panoramisch uitzicht of om simpelweg een paar minuten naar de stilte te luisteren. Ze houden van de buitenlandse keuken en drinken graag een glas lokale wijn op een rustig terras. En.....ze kunnen intens genieten van kunst en cultuur.

Om het avontuurlijke karakter van onze fietstochten te benadrukken, maar zeker ook om u als deelnemend fietser onderweg te kunnen verrassen, wordt niet alle planmatige informatie op voorhand ter beschikking gesteld. Informatie over de overnachtingsplaatsen als locatie, beschikbare faciliteiten en de fietsroute er naar toe, wordt u onderweg -in samenhang- aangeleverd  door de Reisleider tijdens zijn dagelijkse briefing. 

In  deze briefing komen ook de exacte dag afstanden, rustdagen, bezienswaardigheden en alle facultatieve activiteiten uitgebreid aan de orde.

De Fietskampeervakantie van Cycle2Explore is een langer-durende avontuurlijke reis. Het is weliswaar géén 'Expeditie naar de Noordpool' waarvan we niet weten of we levend terugkomen, maar het is daarentegen ook geen '5-sterren Cruise' waarbij alle obers buigen als knipmessen. Het blijft een avontuurlijke 'Long Distance Cycle Tour', waarbij Cycle2Explore op een aantal zaken géén invloed heeft. Denk hierbij aan de mogelijk verzengende hitte op de Meseta (de Spaanse Hoogvlakte). Het klimaat op de Meseta wordt omschreven als "Nueve meses de Invierno; Tres meses de Infierno". Oftewel ... negen maanden winter en drie maanden hel. In weerkundige termen is hier sprake van een korte, hete zomer.

Bij een onverwachte stevige onweersbui 's avonds op de camping zullen wij er echt alles aan doen uw spulletjes droog te houden, maar het zompige trekkersveld dat daarna achterblijft krijgen ook wij niet in 10 minuten droog. Of: een door ons vooraf schriftelijk gereserveerde camping die net voor aankomst failliet is gegaan of tijdelijk gesloten is vanwege overstromingsgevaar van de aanliggende rivier. Per direct zoeken wij een alternatief: een andere camping, 'n hotelletje, op een voetbalveld, wildkamperen of ... we zetten onze bedden ergens in een grote sporthal neer. Wij zorgen er absoluut voor dat uw overnachting gegarandeerd is. Maar ... u moet in zo'n geval wel na 80 kilometer trappen nog pakweg 15 kilometer verder fietsen of ... nog erger: misschien wel terug.  

De moraal van dit verhaal

Alles wordt door ons uitermate zorgvuldig voorbereid. Maar ... desondanks dienen zich onderweg altijd spontaan verrassingen aan. 

Het is en blijft een avontuurlijke reis !!

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 
NUEVE MESES DE INVIERNO

TRES MESES DE INFIERNO

______________________________________________________________________________________________________________________

Meseta   |   De Spaanse Hoogvlakte   |   Tussen Burgos en León

De Spaanse Hoogvlakte of meseta (Spaans: Meseta central) is het oudste gedeelte van het Iberisch Schiereiland en wordt gevormd door een plateau. Het vindt zijn oorsprong in een bergketen gevormd tijdens de Hercynische orogenese. Na een periode van erosie van dat gebergte ontstond de meseta zoals we die nu kennen tijdens de Alpiene orogenese en de kwartaire erosie en sedimentatie. De meseta is gemiddeld ongeveer 600 meter hoog.

De hoogvlakte wordt doorsneden door het Castiliaans Scheidingsgebergte, dat het gebied historisch in Oud- en Nieuw-Castilië verdeelt. De hoogvlakte wordt omringd door het Cantabrisch Gebergte in het noorden, het Iberisch Randgebergte in het oosten, de Sierra Morena in het zuiden en de Extremadura en de bergen van noordelijk Portugal in het westen.

Het klimaat op de meseta (De Spaanse Hoogvlakte) wordt ook wel omschreven als: 

"Nueve meses de Invierno - Tres meses de Infierno" oftewel: "Negen maanden winter - Drie maanden hel"

In weerkundige termen is hier sprake van een korte, hete zomer.
 

Kwaliteit van de campings   |   ★   |   ★ ★   |   ★ ★ ★

Straks -onderweg- zou u bij aankomst op een camping wel eens kunnen denken: "Nou, Cycle2Explore had best wel eens 'n wat luxere camping voor ons mogen reserveren". Cycle2Explore doet echt haar uiterste best voor u de mooiste en beste campings te reserveren. Als dit voor ons een volstrekt vrij keuze zou zijn, dan reserveerden wij voor u elke dag de allermooiste camping. Onze keuze van de campings wordt echter niet bepaald door het aantal sterren of de kosten van een overnachting, maar ..... enkel en alleen door de locatie !!. 


Ik zal het u uitleggen:

Dagafstand

Om nog ietsje concreter te maken: onze keuze voor een camping wordt primair bepaald door de dagafstand. Onze Fietskampeervakantie bestaat uit meerdere etappes van 70 tot 90 kilometer per dag. Soms ligt er dan na een zware etappe van pakweg 90 kilometer een net iets mindere camping. En ... dat feit is dan voor Cycle2Explore onvoldoende zwaarwegend om alle deelnemers -na een toch al vermoeiende fietsdag- nog eens pakweg 20 à 30 km extra te laten doorfietsen voor een net iets betere camping.


Een voorbeeld

In een bepaalde streek liggen de campings erg dun bezaaid. We fietsen van camping A naar camping Z; allebei uitstekende campings. De fietsafstand tussen A en Z is echter wel ruim 150 kilometer. Veel te veel om in één dag te fietsen natuurlijk. Laat er nou ongeveer in het midden tussen A en Z nog net één camping liggen: camping M. Echter ... die is van beduidend minder kwaliteit. Om in zo'n geval te voorkomen dat u die 150 kilometer op één dag zou moeten fietsen, is Cycle2Explore gewoon genoodzaakt om -ondanks de matige kwaliteit- camping M te reserveren.

Maar ... als camping M daarentegen een groot, duur, luxe resort was geweest, dan had Cycle2Explore dat óók voor u gereserveerd.

Concreet betekent dit dat hierdoor de kwaliteit van de campings onderweg sterk varieert. 


Nog een voorbeeld

Na een stevige klim -denk daarbij aan de Pyreneeën- van 25 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6 à 7 % komt u volledig uitgeput aan op de top. Trots op uzelf rust u daar op een bankje even uit. Nadat u op adem bent gekomen moet u er echt niet aan denken om nu nog pakweg 40 kilometer verder door het pittige heuvellandschap te moeten trappen. Eigenlijk wilt u nu zo snel mogelijk naar de camping om daar, liggend op uw bedje, uw eigen krachten weer te herwinnen. Nou ... daar zorgen wij dan dus voor. In zo'n geval nemen we dan simpelweg de eerste camping die we vervolgens tegenkomen en -echt wel- ongeacht het aantal sterren. Wij vinden het op dat moment namelijk veel en veel belangrijker dat u -na een heerlijke warme douche- lichamelijk en mentaal weer tot rust kunt komen, dan dat u uitkijkt op allerlei overbodige luxe waar u op dat moment zeker geen behoefte aan heeft.

Goed om te weten: de eerste camping na de Pyreneeën is een rustige, ruim opgezette camping met uitstekende sanitaire voorzieningen.  

Gemiddeld

In onze Fietskampeervakantie zitten altijd wel enkele dikke 4-sterren campings, veel 3-sterren campings, een aantal 2-sterren campings, maar uiteraard ook enkele 1-sterren campings. Reden waarom we wij op de door ons georganiseerde Informatiebijeenkomsten nadrukkelijk aangeven dat de campings gemiddeld genomen van een 2 à 3-sterren kwaliteit zijn.

Wat betekent dit voor u?

Over de meer-sterren campings hoef ik u natuurlijk niets uit te leggen. U ziet het al voor u: een gelikte receptie voor de ontvangst van de gasten, een prachtig betegeld toiletgebouw met veel nette douches, een grote wascabine met een batterij wasmachines en -drogers, een ruime campingwinkel met veel lekkers en allerlei kampeerartikelen, een groot zwembad met ligweide, gratis wifi en een restaurant natuurlijk.

Op de 1-sterren camping treft u dit zeer zeker niet aan. Vaak is er geen receptie en staat er alleen een klein, eenvoudig, gedateerd toiletgebouwtje met slechts enkele toiletten en douches, géén wasmachine maar een spoelbak met een lekkende kraan en eigenlijk kan alles best wel een likje verf gebruiken. Hierdoor moet u dan bij alles even 'op uw beurt' wachten. Bovendien zijn de maatstaven qua hygiëne daar dan vaak ook nog eens een stukje lager. Dit betekent dus dat u hier wel kunt douchen, wassen of toiletteren, maar ... het ziet er allemaal wat onderkomen uit.

Dit soort campings zitten er dus ook een paar tussen.

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

TIP & TRICKS

______________________________________________________________________________________________________________________
 
 

Praktische Tips

Eigendom

Zorg ervoor dat al uw spulletjes goed gelabeld zijn. 

Denk hierbij aan :

  • fiets
  • fietsaccu's (bij gebruik van een e-bike)
  • acculaders (bij gebruik van een e-bike)
  • fietssleutels
  • fietstassen
  • reistassen
  • compressiezakken
  • powerbank
  • navulbaar waterflesje


Gebruik hiervoor watervaste labels en beschrijf die met een watervaste stift:

  • Naam
  • Straat
  • Postcode
  • Woonplaats
  • Land
  • Telefoonnummer (mobiel)



TIP: Neem ook enkele losse watervaste bagagelabels mee.
 

Materiaal

Koop bewust en kies kwaliteit

Neem kwalitatief goed materiaal mee. Denk daarbij aan twee stevige reistassen, lichtgewicht sneldrogende kleding, sneldrogende handdoeken, een degelijke waterdichte fietstas, een solide waterdicht stuurtasje (al dan niet met een insteekvenster voor uw routeboekje) en twee stevige compressiezakken voor uw slaapzak en uw hoofdkussen. Ga dus vooral  niet niet aan de slag met plastic draagtassen, vuilniszakken, plakband, duct-tape, elastiek, tie-wraps of touw.

En zéker geen losliggende spulletjes natuurlijk. We zijn betrekkelijk lang onderweg en alles moet elke dag opnieuw in en uit uw tent (of hotel) en in of uit onze truck.

 

Fiets

U kunt met meerdere soorten fietsen deelnemen: een stevige touringfiets, een stoere randonneur, een stalen tandem, een gelikte E-bike, een strakke racefiets of een gestroomlijnde ligfiets; het kan allemaal. Echter... een eenvoudige stadsfiets met slechts 3 versnellingen of een zware bakfiets bevelen we daarentegen niet echt aan. Zorg wel dat uw fiets in uitmuntende staat verkeert. Laat daarbij niets aan het toeval over. Denk dan in eerste instantie aan twee nieuwe binnenbanden, twee nieuwe buitenbanden, nieuwe remblokjes rondom en een nieuwe ketting. Zorg er bovendien voor dat uw verlichting, zowel voor als achter voor de volle 100% in orde is. Het is namelijk niet uitgesloten dat u in een stevige onweersbui terecht komt, waarbij het dan overdag toch even behoorlijk donker kan worden. Ook in die situatie moet u dan uitstekend zichtbaar blijven voor het overige verkeer.

Consulteer voorafgaand aan vertrek een vakkundig fietsenmaker, die naast verstand van fietsen ook echt weet wat een lange-afstand-fietstocht voor een fiets betekent.


TIP: Maak deze afspraak ruim een maand vóór de vertrekdatum zodat u na deze grote onderhoudsbeurt ook nog tijd heeft een paar dagen te gaan fietsen om alles uitgebreid op een goede werking te testen. Test daarbij dan met name (de knijpkracht van) de remmen en of het schakelmechanisme c.q. de ketting alle versnellingen soepel doorloopt.

Op deze manier heeft u daarna dan ook weer voldoende tijd voor een nieuw bezoek aan de betreffende fietsenmaker.

 

Slaapzak

Neem een kwalitatief hoogwaardige 3-seizoenen slaapzak mee. Begin mei kan het 's nachts nog best koud zijn (nachtvorst) en in augustus koelt het 's avonds al best snel af. Laat u zich hierover vooraf goed voorlichten door een deskundige outdoor speciaalzaak. Oftewel: een slaapzak van enkele euro's bij Lidl gaat u ongetwijfeld een aantal koude nachten opleveren !!

 

Kleding

Neem vooral niet teveel kleding mee. Schone kleding wordt bij het fietsen toch betrekkelijk snel onfris en onfrisse kleding is op elke camping altijd even te snel te spoelen of te wassen. Op nagenoeg elke camping is een wasmachine voorhanden en wij hebben zelf een grote snel-draaiende centrifuge bij ons.  

 

Fietstassen

Naast een waterdicht stuurtasje (voor uw documenten, portemonnee, smartphone, fotocamera, pelgrimspaspoort en de routeboekjes) wordt ook nog één extra waterdichte fietstas aanbevolen. Hierin kunnen dan zaken als de lunchbox, een Simson bandenplak-doosje, een fleece-trui en een regenjack worden opgeborgen. De praktijk leert dat voor dit doel één fietstas ook meestal meer dan voldoende is. Want... voor het fietsen van camping naar camping hoeft u in principe ook niet veel meer dan bovengenoemd mee te nemen. Oftewel: alles wat u onderweg meeneemt moet u als pedalenridder zélf tegen de heuvels (met soms echt venijnige klimmetjes) op torsen. Het stuurtasje kan later dienstdoen als handbagage op de vlucht terug naar Nederland (uw twee reistassen worden samen met uw fiets door ons vanuit Santiago de Compostela naar uw huisadres in Nederland vervoerd), terwijl bovengenoemde extra fietstas vervolgens leeg kan worden opgeborgen in één van de twee reistassen.

 

Lunchbox

Het fietsontbijt in de ochtend en de 3-gangen maaltijd in de vroege avond zijn onderdeel van uw arrangement en worden verzorgd door Cycle2Explore. Voor de lunch kunt u tegen een geringe vergoeding gebruik maken van onze lunchbox service. Deze kunt u dan tijdens het ontbijt zelf vullen met hetgeen de ontbijttafel die dag biedt. Het gebruik van onze lunchbox service is facultatief; u kunt er namelijk ook gewoon voor kiezen onderweg de lunch te gebruiken in een restaurant of op een gezellig terrasje. Let wel: we fietsen veelal door betrekkelijk kleine dorpjes, waar vaak geen eetgelegenheid voorhanden is of -als die er wel is- op dat tijdstip nog niet geopend is. 

 

Zadel

Is uw fietszadel eigenlijk (al wat langer) aan vervanging toe?

Wacht daar dan niet mee tot twee weken voor vertrek. Een (leren) fietszadel moet gedurende een wat langere periode ingereden worden. Soms brengt dat wat zadelpijn met zich mee. en ... die moet u de eerste weken van uw Fietskampeervakantie niet willen hebben!

Vervang uw fietszadel 4 á 6  maanden van tevoren en gebruik deze periode om uw zadel in te rijden.

Zorg dan ook meteen voor de juiste afstelling zodat u ook dat niet net voor de vertrekdatum hoeft te doen. 

Want ook dat kan dan weer leiden tot ongewenste zadelpijn.

 

For boundless journeys 

To craft and care

To things well made

To the open road

To stop and go

To wider horizons

To every weather

To journeys past

To future discovery

To the everyday

To the unknown place

To freedom

To joy

To ride.


Brooks  England

 

Bidons

Zorg ervoor dat er twee bidonhouders op uw fiets gemonteerd zijn, zodat u onderweg, naast een extra flesje mineraalater in uw fietstas, altijd over meer dan voldoende drinkwater beschikt. We fietsen straks door verschillende weertypes en daar hoort ook zeker de verzengende hitte op de Meseta (Spaanse Hoogvlakte) bij. Op die momenten, maar natuurlijk ook bij zonnig weer in Zuid- Frankrijk moet u top gezette tijden voldoende drinken. Enerzijds om uitdroging te voorkomen, anderzijds zeer zeker ook om letterlijk 'uw hoofd koel te houden'.

Wanneer u onderweg te weinig drinkt, breekt u dat later op de dag absoluut op. U heeft dan zo'n enorme dorst dat u die niet meer 'weggedronken' krijgt. Een biertje, nog een biertje, nog eentje, een glas wijn, een  glas water,  niets helpt meer.

en die situatie moet u absoluut voorkomen. (lees: voorblijven).

Dit doet u door onderweg (vaak) genoeg te drinken.  Aangezien er zich dan echter (nog) geen dorst aandient, wordt dat meestal gewoon VERGETEN.


Tip 1: Neem onderweg óók altijd een slokje water op het moment dat u een ander ziet drinken!

Tip 2: Een bekend Liessels spreekwoord zegt "Als uw urine gaat stinken, dan moet u -juist ja- gaan DRINKEN" !

Tip 3: Neem naast de twee gevulde bidons ook nog een reserve (navulbaar) flesje water mee.

Tip 4: Mocht u ondanks uw aangelegde drinkwater voorraad toch opeens een lege bidon uit de houder trekken, stop dan even bij een kerkhof. Op bijna elk kerkhof bevindt zich een publiek toegankelijk waterkraantje waarmee u uw bidons kunt vullen! 

 

Navulbaar waterflesje

Wij denken dat 30 vissen een gat in de lucht springen als u voor een herbruikbaar,  navulbaar waterflesje kiest !

Op 1 oktober 2019 heeft Cycle2Explore het International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Hiermee spreekt Cycle2Explore nadrukkelijk uit zich in te willen zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op haar vakantie-bestemmingen.

MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Nederland is met Futureproof Community de initiatiefnemer. Samen met 2.500 ondernemers vormen ze een beweging die de overgang naar een nieuwe economie versnelt. Een gezonde economie waarin positieve financiële resultaten samengaan met de zorg voor onze planeet.


Het ondertekende certificaat bekijken? Klik op: INTERNATIONAL TOURISM PLASTIC PLEDGE


Natuurlijk kunt u elke ochtend, tegen een geringe vergoeding, een plastic flesje gekoeld water uit de C2E-koelkast meenemen.

Echter....... dit kloele water is na 2 uur in de fietstas pislauw en het lege flesje levert ongewenste plasticvervuiking op.

Denk daarom eens aan een navulbaar waterflesje van het merk Dopper, een duurzaam drinkflesje voor kraanwater.


Belangrijk:

In de landen waar we doorheen fietsen is de waterzuivering uitstekend op orde. In al deze landen kunt u gewoon veilig water uit de kraan drinken en er veilig uw tanden mee poetsen.


Het navulbare drinkflesje van Dopper: 

  • meerdere soorten (original, steel, glass, insulated, limited edition)
  • meerdere maten
  • meerdere kleuren
  • meerdere accessoires (o.a. een carrier; ook handig voor uw naamplaatje)
  • de cap (afsluitdop) is tevens een handige drinkbeker

TIP: Wilt u dat uw drinkwater onderweg tot wel 24 uur koel blijft? Kies dan voor een Dopper Insulated (thermosflesje)
 

Fietspompje

Een lekke band als gevolg van een klein spijkertje kan ook u overkomen. Zorg er derhalve voor dat er een klein hoogwaardig fietspompje op uw fiets gemonteerd is. Het pompje moet namelijk geschikt zijn om een lege band handmatig op te pompen tot minimaal 2,5 à 3,5  bar. De meeste pompjes leveren al vrij snel (ergens rond de 1,5 bar) een  dermate hoge tegendruk, dat het vervolgens niet meer lukt de bandenspanning verder te verhogen. Dit houdt in dat u dan op veel te slappe banden uw weg moet vervolgen. Concreet betekent dit dat het fietsen u ontzettend veel energie gaat vergen. In het heuvelachtige landschap rondom Bordeaux moet u dat zeer zeker niet willen! 


TIp 1: Koop een hoogwaardig fietspompje van het merk Lezyne.

Tip 2: Koop dit pompje bij een rijwiel-speciaalzaak waar men bovenstaande problematiek begrijpt en u kan adviseren. 

Tip 3: Zorg er bovendien voor dat het pompje over een klein, handig, (uitneembaar) pompslangetje beschikt.


Het spreekt natuurlijk voor zich dat de aansluiting van het slangetje op het door u gebruikte fietsventiel moet passen. 

 

Reservesleutel

Neem ook een reservesleutel van uw fietsslot mee. Deze kunt u desgewenst tijdelijk 'uitruilen' met een mede reiziger die deze voor u op een veilige plek in bewaring neemt. Bij verlies of diefstal van het originele exemplaar, kan hij of zij daarmee dan uw fiets op vrij eenvoudige wijze weer ontsluiten.  

 

Geld

Draag in uw portemonnee niet te veel contant geld mee. Buiten drankjes en hapjes hoeft u onderweg bijna niets af te rekenen. Neem wel uw creditkaart mee. Niet om steeds mee te betalen, maar voor het geval dat u in noodgevallen (thuis) even een auto moet huren. Neem hiervoor óók uw rijbewijs mee.

 

Documenten

Maak thuis een (digitale) kopie van onderstaande documenten in de vorm van een foto (jpg-format) of een scan (pdf-format) en neem deze  óók (voor in geval van uiterste nood) in digitale vorm mee. Doe dit door deze op te slaan op een memorystick of op uw smartphone (desnoods beide).


  • paspoort
  • identiteitskaart
  • rijbewijs
  • zorgpas
  • verzekeringsbewijs
 

Sieraden

Neem geen waardevolle of dierbare sieraden mee. Verlies of diefstal ligt altijd op de loer. Ook uzelf zou ze zomaar na een heerlijk warme douche in het toiletgebouw kunnen laten liggen. En ... daar liggen ze dan nooit echt lang. 
Ter overweging: Laat (als uw partner dat toestaat) uw trouwring thuis.
 

Schoenen

Neem naast uw fietsschoenen ook een paar comfortabele sneakers, sandalen of slippers mee voor 's avonds op de camping.

 

Gereedschap

Neem geen grote, zware set fietsgereedschap mee. Een universeel multitooltje, aangevuld met een Simson bandenplak-doosje volstaat. In onze trailer hebben wij een goed gevulde gereedschapskoffer met alle denkbare fietsgereedschap altijd bij de hand. 

 

Zaklampje

Op sommige campings kan het 's nachts verraderlijk donker zijn.

En het kan natuurlijk zo maar zijn dat u 's nachts toch even naar het toilet moet. Neem hiervoor een klein, robuust zaklampje mee. Denk hierbij aan een oplaadbaar lampje van het merk Lezyne.

Het type Lezyne Superdrive lheeft een lichtopbrengst van 450 Lumen. Dat is echt een uitermate krachtige lichtbundel, waarmee u 's nachts paaltjes, scheerlijnen, tentharingen en oneffenheden al op grote afstand waar kunt nemen.

Op die manier voorkomt u valpartijen, gekneusde scheenbenen, verzwikte enkels en gescheurde teennagels. 

Bijkomend voordeel: het lampje laat zich (met de meegeleverde stuurhouder) heel gemakkelijk op uw fietsstuur  monteren.

Ook bij een door onze Reisleider georganiseerde avondwandeling biedt dit lampje uitkomst.

 

Zakmes

Bent u de trotse bezitter van een duur Zwitsers (Victorinox) zakmes?

Laat dat dan thuis!!

Verlies of diefstal ligt altijd op de loer.


Véél belangrijker:

Mocht u voor de terugvlucht naar Nederland vergeten het zakmes uit uw handbagage te verwijderen, dan moet u dit prachtexemplaar achterlaten bij de bagage controle op het vliegveld. Het  mes mag namelijk het vliegtuig niet in.

De oplossing:

Koop voor deze Fietskampeervakantie een eenvoudig, klein (merkloos) zakmesje.

 

Wifi

Op veel campings kunt u al dan niet tegen betaling gebruik maken van WIFI; een aantal campings heeft daarentegen géén WIFI. Op de campings die wél WIFI hebben is dat dan meestal alleen in (de directe nabijheid van) het receptiegebouw. Dit met als gevolg dat in en om het receptiegebouw meestal een hele grote groep mensen zit, waardoor het WIFI-netwerk op zijn beurt dan weer heel erg traag wordt. Bovendien is de constructie rondom het verkrijgen c.q. invullen van het wachtwoord meestal ergerniswekkend complex. Een goed alternatief is dan om onderweg op een terrasje even te internetten. Cycle2Explore adviseert u ervoor zorg te dragen dat u via uw eigen smartphone het internet op kunt. Een eigen internet bundel, op uw eigen smartphone, die overal en altijd werkt, van pakweg 1 of 2 Gb per maand, is voor Whatsapp, Facebook en E-mail méér dan voldoende. En ... in de landen van de EU komen hier géén (extra) kosten meer bovenop.

 

Universele gootsteen stop

Nog een handigheidje dat we u zeker niet willen onthouden: mocht een wat eenvoudigere camping niet over een wasmachine beschikken dan zijn daar uiteraard altijd meer dan voldoende wastafels beschikbaar om uw (fiets)kleding even om te spoelen. Echter, deze wastafels beschikken dan zelden of nooit over een afsluitdop. Ons advies: koop voor persoonlijk gebruik een universele siliconen wastafel afsluiter. Om op de camping een dergelijke wastafel of gootsteen te vullen met water, legt u dan simpelweg deze siliconen stopper op het afvoergat.
 

Ophanghaakje met zuignap

Alle campings beschikken -uiteraard- over een toiletgebpuw. Soms keurig netjes betegeld; soms ambachtelijk gestukadoord. 

In de betegelde wasruimtes willen de ophanghaakjes nog wel eens ontbreken. Waar laten we dan onze handdoek?

Voor die gevallen is het uitermate handig zelf een klein ophanghaakje met zuignap in uw toilettas mee te nemen.

 
 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

FEEDBACK

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Het geven van feedback

Cycle2Explore doet haar uiterste best u met deze avontuurlijke Fietskampeervakantie een geweldige en onvergetelijke 'Once  in  a  Lifetime  Experience' mee te geven. Desondanks kan het natuurlijk voorkomen dat onderweg iets niet volledig aan uw verwachtingen voldoet. 


Zeg het ons dan per direct !!! 


In veel gevallen kan Cycle2Explore uw ongemak namelijk met een simpele handeling of actie meteen oplossen.

Voorbeeld

Na een van onze reizen schrijft een deelnemer op het evaluatieformulier: "Het was soms koud in de groepstent"

Was dit ongemak onderweg meteen gemeld, dan had onze Reisleider het ter plaatse meteen opgelost. Ja ... inderdaad .... speciaal voor dit doel hebben we in onze stoere 4-wielige trailer twee levensgrote gasflessen én twee high power gaskachels bij de hand.

 

De moraal van dit verhaal

Meld ongemak onderweg meteen bij de Reisleider en niet achteraf op het evaluatieformulier.

Wij lossen het dan gewoon onderweg al op !!

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 
WE'VE LOVED EVERY MINUTE 

OF OUR JOURNEY

______________________________________________________________________________________________________________________

Cycle2Explore   |   On the Road to - - - - - -   |    Vele enthousiaste deelnemers gingen u voor

 

On the road to Santiago de Compostela   |   2022

 V
naam
 plaats
 opmerking
✔️
 Henk
Twello
-
✔️
 Janneke
Twello
-
✔️
 Bert
Diemen
-
✔️
 Harrie
Hedel
-
✔️
 Nico
Zaandam
-
✔️
 Imke
Zaandam
-
✔️
 Wilfried
IJzendijke
-
✔️
 Marion
IJzendijke
-
✔️
 Martin
Waalre
-
✔️
 Nel
Noordgouwe 
-
 Rieneke
Pijnacker
Fietskampeervakantie voor vertrek geannuleerd
 Margriet
Gouda
Fietskampeervakantie onderweg afgebroken (privé)
✔️
 Marianne
Maarssen
-
✔️
 Elize
Leiderdorp
-
✔️
 Rina
Warmenhuizen
-
✔️
 Cees
 Nederhorst den Berg
-
✔️
 Simon
Hilversum
-
 

On the road to Budapest   |   2021

 V
naam
 plaats
 opmerking
✔️
Harrie
Vilsteren
-
✔️
Nico
Harmelen
-
✔️
Truus
Harmelen
-
✔️
Hanny
Hellevoetsluis
-
✔️
Ria
Vlierden
-
✔️
Agnes
Den Bosch
-
✔️
Lia
Delft
-
✔️
Gerard
Veldhoven
-
✔️
Mieke
Veldhoven
-
Marja
Rotterdam
Fietskampeervakantie onderweg afgebroken (privé)
✔️
Ellert
Blije
-
✔️
Gerard
Nijmegen
-
✔️
Marianne
Akersloot
-
✔️
Jan Pieter
Helmond
-
✔️
Hans
Koog aan de Zaan
-
✔️
Ella
Burgh Haamstede
-
✔️
Jan
Drunen
-
 

On the road to Santiago de Compostela   |   2019

 V
 naam
 plaats
 opmerking
✔️
Willy
Bergen op Zoom
-
✔️
Bert
Almere
-
✔️
Peter
Wervershoof
-
✔️
Wilma
Eindhoven
-
✔️
Bernd
Heiloo
-
✔️
Maurice
Eindhoven
-
Anne
Burgh Haamstede
  Fietskampeervakantie onderweg afgebroken (privé)
✔️
Denise
Oostburg
 
✔️
Jan Pieter
Helmond
-
✔️
Hans
Haarlem
 
✔️
Hanny
Hellevoetsluis
-
✔️
Ellert
Blije
-
✔️
Ria 
Vlierden
-
 

On the road to Rome   |   2018

 V
naam
 plaats
 opmerking
✔️
Ellert
Blije
-
✔️
Klaas
'sGravenzande 
-
✔️
Hanny
Hellevoetsluis
-
✔️
Marianne
Akersloot
-
✔️
Nico
Harmelen
-
✔️
Truus
Harmelen
-
✔️
Mary
Appingdam
-
✔️
Gerard
Veldhoven
-
✔️
Ton
Noordwijk
-
Harry
Bennekom
  Fietskamppeervakantie onderweg afgebroken (E-bike lader defect)
✔️
Ria
Vlierden
-
✔️
Rob
Zeddam
-
✔️
Jan
Haarlem
-
✔️
Willy
Haarlem
-
✔️
Annie
Oude Wetering
-
✔️
Peter
Amerongen
-
 

On the road to Santiago de Compostela   |   2018

 V
naam
 plaats
 opmerking
✔️
José
Horst
-
✔️
Wilma
Deurne
-
✔️
Lia
Delft
-
✔️
Aaltje
Ruinen
-
✔️
Romke
Apeldoorn
-
Loek 
Terneuzen
Fietskampeervakantie voor vertrek geannuleerd
✔️
Ella
Burgh Haamstede
-
✔️
Sonja
Voorburg
-
✔️
Wouter
Nijmegen
-
✔️
Gerard
Hellevoetsluis
-
✔️
Marga
Hellevoetsluis
-
✔️
Ton
Zutphen
-
✔️
Annemarie
Zutphen
-
✔️
Ria
Den Haag
-
 

On the road from Bardonecchia to Rotterdam   |   2017

 V
 naam
 plaats
 opmerking
✔️
Frans
Deurne
-
✔️
 Cor
Liessel
-
✔️
 Geert
Liessel
-
✔️
 Hans
Liessel
-
✔️
 Frank
Liessel
-
✔️
 Jos
Liessel
-
✔️
 Martien
Liessel
-
 

On the road to Santiago de Compostela   |   2017

 V
 naam
 plaats
 opmerking
✔️
Anne-Marie 
Eindhoven
-
✔️
Josefien
Eindhoven
-
✔️
Peter
Amerongen
-
✔️
Jan
Middenmeer
-
✔️
Alke
Venlo
-
✔️
Dirk
Antwerpen (B)
-
✔️
Clemens
Den Dungen
-
✔️
Ria
Den Dungen
-
✔️ 
 Agnes
 Den Dungen
 
✔️
Gerard
Veldhoven
-
✔️
Gerda
Utrecht
-
✔️
Frans
Hoogkarspel
-
✔️
Ank
Hoogkarspel
-
Onno
Bussum
Fietskampeervakantie voor vertrek geannuleerd
✔️
Ton
Noordwijk
-
✔️
Francis
Berlicum
-

On the road to Santiago de Compostela   |   2016   |   Editie 02

 V
 naam
 plaats
 opmerking
✔️
Mary
Delfzijl
-
✔️
Jan
Haarlem
-
✔️
Willy
Haarlem
-
✔️
Marianne
Akersloot
-
✔️
Jaap
Goes
-
✔️
Marta
Paal Beringen (B)
-
✔️
Ria
Paal Beringen (B)
-
✔️
Hans
Valthe
-
✔️
Annemieke
Valthe
-
✔️
Han
Rijnsburg
-
 

On the road to Santiago de Compostela   |   2016   |   Editie 01 

 
 V
 naam
 plaats
 opmerking
✔️
Ria
Vlierden
-
✔️
Martien
Asten
-
✔️
Theo
Vlierden
-
✔️
Ellert
Blije
-
✔️
Agnes
Den Bosch
-
 
 Annemiek
Hoofddorp
-
✔️
Kees
Cuijck
-
✔️
Henny
Apeldoorn
-
✔️
Jaqueline
Apeldoorn
-
✔️
Jan
Alkmaar
-
✔️
Piet
Rijen
-
✔️
Hanny
Lekkerkerk
-
Ben
Gorssel
Fietskampeervakantie onderweg afgebroken (privé)
✔️
Karin
Gorssel
-
✔️
Thea
Deurne
-
✔️
Gerard
Nijmegen
-
 
 
 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

CHASING THE STORM

______________________________________________________________________________________________________________________

Zonkalender   |   Frankrijk

Maand
 Temperatuur  °C
 ZON
 regen
 Orkaan
 Zoncijfer
januari
< 20
 
  ●
 
   
februari

< 20

  ●
  ●
 
   
maart
< 20
 
  ●
 
   
april
< 20
 
  ●
 
  
mei *
20  –  25
  ●
  ●
 
  
 juni
25  –  30
  ●
 
   
  
 juli
25  –  30
  ●
 
 
    
 augustus
25  –  30
  ●
  –
   
  
 september
25  –  30 
  ●
  ●
   
  
 oktober
18  –  22
 
  ●
   
    
 november
< 20
 
  ●
   
   
 december
< 20
 
  ●
   
   –
 
onzeker weer
bron: zonkalender.nl
 

Zonkalender   |   Spanje

Maand
 Temperatuur   °C
 zon
 regen
 orkaan
 zoncijfer
 januari
< 20
  ●
   
 
 februari
 < 20
  ●
   
 
 maart
18  –  22
  ●
   
 
 april
18  –  22
  ●
   
   
 mei
 20  –  25
   
   
   
 juni
25  –  30
   
   
     
 juli
28  –  33
   
   
 
 augustus
28  –  33
   –
   
 
 september
25  –  30
  ●
   
 
 oktober
20  –  25
  ●
   
 
 november
18  –  22
  ●
   
 
 december
 < 20
  ●
   
 

bron: zonkalender.nl

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

POWER & ENERGY

______________________________________________________________________________________________________________________

Hoe laden we onderweg elektronische apparatuur op?

Gezien het aantal deelnemers en de enorme hoeveelheid apparatuur (smartphone, fotocamera, GPS, E-reader, Ipad, Ipod, etc.) die -meestal gelijktijdig- opgeladen moet worden, adviseert Cycle2Explore hiervoor een stevige Power Bank aan te schaffen. Hiermee heeft u dan altijd zelf uw persoonlijk laadstation bij de hand, dat na gebruik in een beschermde omgeving (lees: in de afgesloten trailer van Cycle2Explore) weer opgeladen kan worden. Op deze manier kunnen we onderweg "een hoop gedoe" voorkomen !

 

Powerbank

Dit dient dan natuurlijk wel een model te zijn met een behoorlijke capaciteit én met meerdere USB-uitgangen, zodat u gelijktijdig meerdere toestellen, meerdere keren op kunt laden. Te denken valt hierbij dan aan de Powerbank FS402 van het merk Xtorm. Dit is hetzelfde type powerbank dat Cycle2Explore alle deelnemers van eerdere Fietskampeervakanties ook heeft geadviseerd en hier hebben we toen onderweg uitstekende ervaringen mee opgedaan!!

 
De krachtige powerbank FS402 van het merk Xtorm 
 

Lader

Belangrijk hierbij is dat u dan ook beschikt over een krachtige lader (20 Watt) om deze Power Bank snel mee op te laden.

Op dit onderdeel adviseert Cycle2Explore u de bijbehorende USB lader XA120 eveneens van het merk Xtorm. 

 

Meer weten?

 
Tip 
Zoek met Google even naar de aanbieder met de laagste prijs.
 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

BIKE NAVIGATION

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Aankooptips voor een GPS

GPS-Track versus routeboekjes

Wanneer u zich heeft ingeschreven voor één van onze Fietskampeervakanties dan is het GPS-track van Cycle2Explore (The Golden Track) onderdeel van uw arrangement. Dit GPS-track dient echter enkel en alleen ter ondersteuning van de routebeschrijving in de meegeleverde routeboekjes. Oftewel: de routeboekjes zijn te allen tijde leidend! Dit om onze fietsroute -bewust en weloverwogen- voor alle deelnemers te uniformeren; met name voor onze deelnemers die géén GPS-toestel gebruiken. 

Aanschaf GPS-toestel

Het gebruik van een GPS-toestel is een eigen, vrije keuze en is absoluut niet noodzakelijk en zéér zeker niet verplicht. Elke route is uitermate goed te fietsen enkel en alleen aan de hand van de meegeleverde routeboekjes. Oftewel: voel u absoluut niet verplicht tot de aanschaf van een GPS-toestel.

Ervaring opdoen met fietsnavigatie

Mocht u nu nog niet in het bezit zijn van van een GPS-Toestel, maar wel serieus overwegen voor deze Fietskampeervakantie een GPS-Toestel aan te schaffen?

Wacht daar dan niet mee tot tien dagen voor vertrek !!!!


Een periode van 10 dagen is absoluut véél te kort om daarin alle benodigde ervaring met fietsnavigatie op te doen.

Oftewel: schaf het toestel 4 á 6  maanden van tevoren alvast aan, zodat u hiervoor meer dan voldoende tijd heeft.

Dit zal u straks onderweg naar Santiago de Compostela veel ongemak en ergernis besparen.

Alvast héél véél (fiets)plezier bij het opdoen van uw navigatie ervaring toegewenst.

Advies

Overweegt u toch een GPS toestel te kopen? Ons advies is dan om meteen een van de betere Garmin toestellen aan te schaffen. Het betreft dan met name de Garmin Oregon 700. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste versie uit de 700-serie van Garmin, maar biedt alle faciliteiten die nodig zijn voor elke kortere of langere fietstocht. Het betreft een professioneel, waterdicht toestel met een uitstekende scherm-afleesbaarbaarheid (óók in de zon) dat op de fiets vrij eenvoudig middels een touch-screen te bedienen is. 

 

Verkoopadressen

Koop uw toestel niet on-line !!

Zeker niet als u op dit onderdeel nog de nodige deskundigheid op moet bouwen. 

Zonder dat Cycle2Explore daar enig belang bij heeft: 

Koop de Garmin Oregon 700 op één van onderstaande adressen:


  • Waypoint, Rijssensestraat 170 7642 NN Notter  (Wierden)
  • WayPoint, Sluislaan 46, 2841 XS Moordrecht
  • WayPoint, Jan Smuldersstraat 28, 5512 AZ Vessem
  • WayPoint, Zernikelaan 6a, 9351 VA Leek
  • WayPoint, Neuweg 207, 1214GP Hilversum


WayPoint is dé specialist in Nederland op het gebied van (fiets)navigatie.
Naast de aankoop van het toestel kunt u hier (naderhand) ook terecht voor persoonlijke ondersteuning bij:
  • instellingen
  • installatie van digitale landkaarten
  • installatie van GPS-tracks, routes en waypoints
  • gebruiksadvies
  • software updates
 

Gedigitaliseerde landkaarten

Genoemd toestel wordt geleverd zonder gedigitaliseerde landkaarten, maar deze zijn gratis te dowloaden. 

Meer weten over de gratis kaarten van Europa? Klik dan op OPEN FIETSMAP

Opties

Naast het toestel zelf heeft u uiteraard ook nog wat andere spulletjes nodig. Onze suggestie is om onderstaand pakketje aan te schaffen:

  • Een GPS toestel Garmin Orgegon 700
  • Een micro-SD kaartje van 32 GB (voor opslag van de landkaarten)
  • Een accupack
  • Een fietssteun
  • Een opberg- c.q. bescherm hoesje

Noot

Wegens productieproblemen (onderdelen tekort) heeft dit toestel momenteel een betrekkelijk lange levertijd.

Waarschuwing!!

Wel eerst langdurig en uitgebreid oefenen voorafgaand aan vertrek.

Op voorhand heel veel plezier daarbij.

______________________________________________________________________________________________________________________
 

JUST FOLLOW THE BLUE LINE

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Het verschil tussen en GPS-track en een GPS-route

In de GPS-wereld bestaat een nadrukkelijk verschil tussen een 'GPS-track' en een 'GPS-route'.

Wat is een GPS-track

Stel u voor dat Cycle2Explore haar Fietskampeervakanties met de verfpot zou uitzetten. We fietsen dan weg en trekken een mooie dikke blauwe streep achter ons aan. Als u de door ons uitgezette fietstocht wilt nafietsen, dan hoeft u alleen maar deze blauwe streep te volgen. Natuurlijk gebruiken we onuitwisbare verf zodat onze Fietskampeervakantie ook jaren later nog te fietsen is. Oftewel: Aan de verfstreep kun je onderweg altijd zien waar je naartoe moet! Dit noemen we een GPS-track.

Wat is een GPS-route

Stel u vervolgens voor dat Cycle2Explore dit anders had aangepakt. We trekken nu geen streep meer door de natuur, maar zetten op elke afslag een paaltje met een pijl. U fietst nu de Fietskampeervakantie van paaltje naar paaltje en kijkt telkens naar de pijl op het paaltje om verder te gaan. Oftewel: Tussen de paaltjes kun je niet altijd zien waar je naartoe moet! Dit noemen we een GPS-route.

GPS-track of GPS-route

Een GPS-route en een GPS-track verschillen voornamelijk door de manier waarop het GPS toestel de fietser van punt A naar B begeleidt. Bij een route bepaalt de GPS de te volgen weg. Je hoeft in principe alleen maar een start- en eindbestemming in te geven. Als er verschillende mogelijkheden zijn om de eindbestemming te bereiken kiest de GPS een route op basis van een aantal parameters. Die kan je als gebruiker zelf instellen: de kortste weg, de snelste weg, fietsvriendelijke wegen, wandelpaden, etc. De GPS speelt (net als een Tom-Tom in de auto) een actieve rol. Bij een gemiste afslag zal het toestel automatisch een nieuwe (andere) route berekenen. Track is engels voor 'spoor'. Het is de gebruiker (lees: Cycle2Explore) die op voorhand het te volgen spoor uitstippelt. Er zijn géén parameters die het traject beïnvloeden en bij een gemiste afslag berekent de GPS géén nieuw traject. Dit betekent dat er niet echt kaarten vereist zijn bij het gebruik van een track. De GPS helpt je middels een lijn op het scherm het vooraf bepaalde traject te volgen.

The Golden Track

Zoals de naam al aangeeft: The Golden Track van Cycle2Explore is een 'GPS-track' en dus géén 'GPS-route'.

Wat wil nu het geval?

Bij plaatsing van "The Golden Track" op Mio toestellen of op de Garmin Edge, maken deze toestellen hier automatisch een GPS-route van. Deze route zal grotendeels overeenkomen met "The Golden Track", maar zal daar op een aantal plaatsen óók significant en onvoorspelbaar van afwijken.

Dit fenomeen kan dus onderweg tot enige verwarring gaan leiden.

 
 
 

Het verschil tussen een GPS-route en een GPS-track 

(click image to enlarge)

 
 
______________________________________________________________________________________________________________________
 

BEST BIKE ADVICE

______________________________________________________________________________________________________________________
 

Aankooptips voor een fiets   |    Een vlinderstuur maakt nog geen trekkingfiets

U bent een aspirant vakantiefietser (m/v) en op zoek naar een bescheiden geprijsde fiets om bepakt en bezakt Europa te gaan ontdekken. U loopt een fietsenwinkel binnen, maar ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Wat hebt u nodig? Waar moet u nou precies op letten? Dan springt een stoer uitziende fiets met voor- en achterdrager en een imposant trekkingstuur er tussenuit. En de prijs is ook nog lekker laag. Die maar doen dan? Bezint eer u begint en lees de volgende aankooptips voor de nodige basiskennis. Beoordeel een fiets niet in eerste instantie op het stuur, zadel of banden. Deze onderdelen zijn eenvoudig te vervangen en bovendien heel persoonlijk. Probeer een beetje door de looks heen te kijken en focus op de gewenste kwaliteit. Een goede trekkingfiets behoort robuust, stabiel, veilig, duurzaam en comfortabel te zijn. En het liefst ook nog een beetje onderhoudsvriendelijk. Als een lage prijs belangrijk is, let er dan bij aankoop op dat u een goede degelijke basis kiest en laat u niet teveel verleiden door allerlei hippe luxe-items. Lichtgewicht en degelijkheid gaan moeilijk samen, dus met een beperkt budget geniet degelijkheid de voorkeur boven lichtgewicht. Onderstaand een aantal aankooptips.

Welke eigenschappen moet het frame hebben?

Het extra gewicht van de bagage mag niet voor een zwabberend rijgedrag zorgen en daarom moet een trekkingframe goed stijf zijn. Een ultra-laag gewicht is niet erg van belang, stabiliteit en veiligheid staan voorop! Bij een fietsframe is een zo hoog mogelijke torsiestijfheid gewenst. Dit geeft aan hoe goed het voor- en achterwiel in lijn blijven onder belasting. Hoe hoger de torsiestijfheid, hoe minder de fiets vervormt en hoe betrouwbaarder het stuurgedrag blijft. Een slap frame tordeert, waardoor de fiets niet exact de bochten rijdt die u zelf in gedachten heeft, of vervelend zwabbert als u met veel bagage rijdt. Daarnaast is een slap frame erg gevoelig voor “shimmiën” op hogere snelheden. Het frame komt dan in een soort oncontroleerbare trilling waardoor de fiets uiteindelijk onbestuurbaar wordt. Het enige wat u tijdens een shimmy kunt doen is het stuur heel stevig vasthouden, remmen en bidden. Bij lagere snelheden, een relatief lichte berijder en geen of lichte bepakking komt het niet zo kritisch, maar als u ooit op hoge snelheid op een haarspeldbocht af bent gestormd gast u een betrouwbaar stuurgedrag wel waarderen.

Een andere belangrijke eigenschap van een frame is de bracketstijfheid. Dit zegt iets over hoe ver de trapas meegeeft bij kracht zetten op de pedalen. Bij een slap frame buigt het midden van de fiets heen en weer en soms komt dan de achterband tegen de achtervork aan en de ketting kan zelfs tegen de voorderailleur aanlopen. Dit gaat ten koste van uw kostbare energie. Vooral bij beklimmingen voelt een slap frame erg vervelend en lijkt het of uw energie weggezogen wordt in de bewegingen van het frame. Een frame met een hoge bracketstijfheid geeft u echt het gevoel dat iedere trap raak is.

De vorm van het frame

Om te beginnen; dames, koop geen fiets met een lage instap! Het gemis van een rechte bovenbuis maakt het frame aanzienlijk slapper en in combinatie met bagage voor en achter resulteert dit in een gevaarlijk zwabberend rijgedrag. Niet doen dus! De sterkste framevorm is een herenframe en is erg aan te raden, maar als u toch graag een damesframe wilt, kies dan voor een zogeheten ‘mixed’ (of op z’n Frans ‘mixte’) frame.

Stijfheid versus comfort

Er wordt nog vaak foutief gesteld dat fietsen met slanke stalen buizen met een lagere torsie- en bracketstijfheid een hoger comfortgevoel geven, maar dit is een hardnekkige misvatting! Comfort komt namelijk niet uit zijdelingse bewegingen, maar uit verticale! Vergelijkende tests en metingen hebben aangetoond dat de wat slappere (vaak stalen) frames helemaal niet comfortabeler zijn dan de aluminium exemplaren met dikke buizen en bijbehorende hoge torsie- en bracketstijfheden. Sterker nog: tijdens vergelijkende tests met verschillende frames met exact gelijke afmontage, wielen, banden, zadels en sturen werden de stijfste modellen als meest comfortabel ervaren.

De comfortverhogende veerwegen zitten voornamelijk in de banden, het zadel, de zadelpen, het stuur en de vormgeving van de achter- en voorvork. Ook de geometrie van het frame en de zithouding spelen een grote rol. In de hightech en specialistische maatbouw markt kunnen er andere regels gelden, maar ik beperk me hier tot de seriematig gefabriceerde budgetfietsen.

Een frame van staal of aluminium

De gangbare materialen voor trekkingfietsen zijn staal- en aluminium-legeringen. Carbon is sterk af te raden, want dat is te kwetsbaar voor trekkingfietsen en alleen geschikt voor supersnelle racefietsen en mountainbikes. Titanium is bijzonder geschikt, maar zeldzaam en prijzig en daarom laten we dit materiaal even buiten beschouwing.

Staal

Staal heeft een hoge treksterkte en is relatief elastisch. Het kan dus hoge krachten weerstaan alvorens het scheurt. Als een stalen frame een impact te verduren krijgt, zal het niet direct breken, maar eerst een eind verbuigen en/of langzaam inscheuren. Dit is voor staalliefhebbers een veilig idee.

Staal is het framemateriaal met het hoogste eigensoortige gewicht. Stalen frames zijn daarom meestal uit dunwandige buizen met een kleine diameter opgebouwd en dus niet heel erg stijf. Om een stalen frame van een goede torsie- en bracketstijfheid te voorzien, kan men dikke buizen gebruiken, maar dan wordt het frame weer relatief zwaar. Bij gelijke stijfheid weegt een oversized stalen frame 500 tot 1000 gram meer dan een aluminium frame.

Een groot nadeel van staal is dat het kan roesten en dus altijd van een beschermende laklaag voorzien moet worden en niet mag beschadigen. Het roestproces bij staal blijft namelijk steeds dieper van buiten naar binnen doorwerken. Een diepe kras gaat roesten en als je dit niet bijwerkt, betekent dit het begin van het einde van het frame.

Staal als framemateriaal wordt tegenwoordig voornamelijk gekozen omdat de liefhebber een slank frame gewoon mooi vindt of omwille van de lagere prijs. Ook niet vanwege het vermeende comfort. Dat misverstand werd hierboven al tegengesproken. Een argument dat nog altijd door veel behoudende wereldfietsers gebruikt wordt, is dat als je stalen frame breekt, je deze dan zelfs in Verweggistan kan laten lassen. Dit idee dateert waarschijnlijk nog uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw en is inmiddels al lang achterhaald, want ... tegenwoordig brandt een authentiek Verweggistans lasapparaat finaal door iedere dunwandige stalen buis heen. Framebreuk betekent gewoon einde vakantie, ongeacht het framemateriaal.

Aluminium

Vandaag de dag is aluminium het meest gebruikte framemateriaal. Het is betaalbaar en allerhande soorten fietsen in veel uiteenlopende maten worden hiervan vervaardigd. Door verschillende legeringen te gebruiken, kan voor ieder doeleind de ideale aluminium buis gemaakt worden met de beste combinatie tussen gewicht, sterkte, stijfheid en prijs. Een aluminium frame is licht en stijf en een dikwandige variant kan tegen een stootje, wat het ideaal maakt voor trekkingfietsen.

Aluminium heeft een geringere dichtheid en een lagere treksterkte dan staal. Om een frame sterk genoeg te maken, worden er oversized buizen gebruikt met een grotere wanddikte dan bij staal, maar door het lagere soortelijke gewicht van aluminium levert dit toch lichtere frames op.

Aluminium corrodeert wel, maar roest niet door. Het laagje aluminiumoxide aan de oppervlakte van de buis vormt namelijk zijn eigen bescherming. Toch worden alle aluminium frames gelakt, omdat het dunne laagje aluminiumoxide kan worden aangetast door strooizout en vuil.

Aluminium is brozer dan staal. Er kunnen dus eerder haarscheurtjes ontstaan bij frequent buigen. Om ongewenste buigingen tegen te gaan worden aluminium framebuizen dus flink oversized uitgevoerd. In de praktijk breken alu frames nauwelijks door metaalmoeheid.

Duurzaamheid

Er wordt nog veel aangenomen dat staal duurzamer is dan aluminium, omdat het een grotere elasticiteitsmodulus heeft en dus pas veel later last krijgt van metaalmoeheid dan aluminium. In theorie is hier iets voor te zeggen, maar in de praktijk zie je hier weinig van terug. Toen iedereen 20 jaar geleden nog op staal rond reed kwam er veel meer framebreuk voor dan 10 jaar geleden, toen aluminium de overhand kreeg. En nog steeds komt er bij stalen frames procentueel meer framebreuk voor. Aluminium-skeptici hebben in de loop der jaren statistisch ongelijk gekregen.

Waar wel grote verschillen in duurzaamheid door ontstaan zijn piekbelastingen en corrosie. De meeste gevallen van framebreuk, vroeger en nu, zijn te wijten aan piekspanningen door slechte constructies of invloeden van buitenaf, zoals valpartijen, botsingen en krassen die langzaam overgingen in scheuren en roest. Piekbelastingen ontstaan op plaatsen waar scherpe hoeken voorkomen en veel krachten samen komen, vaak is dit waar de buizen aan elkaar bevestigd zijn of waar gaatjes voor dragers, bidons en kabels zijn aangebracht. Als er teveel krachten op een klein gebied bij elkaar komen, kan daar uiteindelijk een scheur ontstaan.

Fabrikanten behoren de piekspanningen te minimaliseren door rekening te houden met de eigenschappen van het framemateriaal en hier hun constructiemethoden en vormgeving op aan te passen. Buisovergangen worden bij voorkeur mooi afgerond, zodat de krachten zich in alle richtingen kunnen verdelen en op mogelijk zwakke plekken wordt er meer materiaal toegevoegd ter versteviging. Bij alle materialen is het vakmanschap van de framebouwer bepalend voor het risico op breuk.

De wielen

Naast een sterk frame zijn een setje degelijke wielen de belangrijkste delen van een trekkingfiets. De velgen en de spaken hebben het door de hoge belasting van de bagage en de vele hobbels onderweg zwaar te verduren. Spaakbreuk is een veel voorkomend probleem bij trekkingfietsen.

Kiezen voor een goedkope fiets met te zwakke wielen is vragen om problemen. Goede fietsen hebben tegenwoordig bijna allemaal dubbelwandige aluminium velgen. Er zijn grofweg twee manieren om een velg sterk te maken. Door meer materiaal toe te voegen krijg je een dikke velg met hoog profiel, welke lekker strak is en weinig vervormt, maar wel relatief zwaar is. Een velg met laag profiel is lichter, een tikkeltje comfortabeler, maar dient, om het uitscheuren van de spaken tegen te gaan, vaak versterkt te zijn met stalen busjes rond de spaaknippels, welke door beide velgwanden geperst zijn. Dit is de zogeheten dubbel gebuste velg en deze wordt in de meeste trekkingfietsen toegepast.

Spaakbreuk is een veel voorkomend probleem bij zwaar belaste trekkingfietsen. Kies dus voor een wielset met veel spaken waarbij de krachten zo gelijkmatig mogelijk over alle spaken verdeeld worden. Iedere individuele spaak krijgt het op deze manier minder zwaar. De meeste trekkingfietsen hebben 32 tot 40 spaken per wiel. Laat een fiets met van die trendy designwielen, waarbij de spaken met grote tussenruimtes in groepjes van 4 zijn geplaatst (o.a. Gazelle), liever links liggen.

Je kan voor het zwaardere werk en de meer exotische oorden, in plaats van de standaard 28 inch, ook een fiets met 26 inch wielen overwegen. Kleinere wielen zijn sterker, bijna altijd geschikt voor bredere banden en de verkrijgbaarheid van 26″ wielen en banden is wereldwijd beter. Een mountainbike kan soms een geschikte basis zijn, maar let er wel op dat het frame geschikt is voor de montage van bagagedragers. Hybrides met 28″ wielen, daarentegen, rollen wel lichter en soms comfortabeler.

De onderdelengroep

Schakel- en aandrijfsystemen zijn er in vele kwaliteitsvarianten. Tot een onderdelengroep behoren: ketting, tandwielen, derailleurs, schakelhendels, trapas, crankstel (traparmen en voortandwielen), balhoofd (lagers in de stuurbuis), wielnaven en remmen. Niet alle fabrikanten monteren al deze onderdelen van één en hetzelfde merk en type op hun confectiefietsen. Om commerciële en/of praktische redenen worden er vaak verschillende onderdelen van divers komaf door elkaar gebruikt. Daar hoeft op zich niet veel mis mee te zijn, zolang er maar niet teveel op cruciale onderdelen bespaard wordt. De naven, het balhoofd en de trapas zijn de belangrijkste draaiende delen van de fiets. Vreemd genoeg zijn juist dít de onderdelen waar helaas maar al te vaak op bespaard wordt, want deze zijn toch onzichtbaar voor menig onwetende klant… Let daar dus op! Met name Aziatische merken en prijsvechters hebben er een handje van om op de verkeerde onderdelen te besparen, ten koste van de duurzaamheid en veiligheid… Maar zelfs gerenommeerde merken als Batavus en Gazelle maken zich hier schuldig aan!

Het meest in het oog springende onderdeel, de achterderailleur, is vaak van een duurder type dan de andere onderdelen. Zodra er een mooie Shimano XT achterderailleur op de fiets zit, wil dat niet zeggen dat de rest van de onderdelen van gelijkwaardige kwaliteit is! Het is niet erg als de voorderailleur een stapje lager in kwaliteit is, want deze wordt toch minder gebruikt. Let er verder goed op dat de voortandwielen per stuk te vervangen zijn. Bij goedkope crankstellen zijn de tandwielen van een niet zo duurzame metaalsoort en vaak zijn ze gedrieën aan elkaar geklonken, dus als er één tandwiel versleten is (meestal als eerste de middelste), dien je gelijk het hele crankstel te vervangen. Goedkoop is duurkoop! Bij de betere crankstellen met losse tandwielen kan je bij vervanging kiezen voor extra geharde aftermarket bladen.

De grootste leverancier van hybride-componenten is Shimano, maar ook Sram (voorheen Sachs) is –in veel mindere mate– op hybridefietsen te vinden. De groepen Altus, Acera, Alivio en Nexave van Shimano zijn ontwikkeld voor licht belaste toerfietsen en niet echt geschikt voor het intensievere werk van de vakantiefietser. Let er als beginnend vakantiefietser op dat tenminste uw basiscomponenten (naven, trapas, balhoofd, crankstel) van het type ‘Deore’ of hoger zijn. In geval van een wat oudere gebruikte fiets moet je letten op de voorlopers, genaamd STX en STX-RC. Boven de Shimano Deore groep vind je de types LX, SLX en XT en dat is prima spul voor ons als kilometervreters.

Het kan natuurlijk altijd beter en daarom monteren sommige kwaliteitsfabrikanten waar nodig componenten van meer gespecialiseerde merken waarvan de kwaliteit hoger ligt dan het standaard Shimano-spul. Het balhoofd is meestal van een ander merk dan de rest van de onderdelen, want deze wordt, afhankelijk van het soort frame, op maat geselecteerd. Kwaliteitsfabrikanten passen hier meestal een mooi duurzaam type toe.

De remmen

Kies in de lagere prijsklasse altijd voor betrouwbare velgremmen! Trommelremmen en de zogeheten Rollerbrakes zijn niet geschikt voor trekkingfietsen, want deze zullen door de hitte die opgebouwd wordt in de afdalingen jammerlijk falen. Ook worden de spaken teveel belast, omdat deze niet alleen het gewicht en de aandrijfkrachten van de naaf naar de velg over moeten brengen, maar nu ook nog eens de remkrachten. Schijfremmen hebben geen last van teveel hitte, maar ook deze zijn niet aan te raden vanwege de verhoogde spaakbelasting en vooral in de lagere prijsklasse mag je (nog) geen echte kwaliteit verwachten. V-brakes van uiteenlopende merken zijn meestal prima op hun taak berekend, redelijk eenvoudig te repareren en niet te duur. Het grootste nadeel van velgremmen is wel dat op termijn de velgen zullen slijten. Let er bij een gebruikte fiets dus goed op dat de remvlakken van de velgen niet teveel hol geremd zijn.

Echte aanraders zijn de zeer robuuste hydraulische velgremmen van Magura. Door de gesloten olieleidingen heb je geen last van verminderd remvermogen als gevolg van vuil en vocht en het remgevoel is en blijft uiterst precies. Ook gaan de remblokjes langer mee en ze zijn bovendien in een handomdraai te vervangen.

Wel of geen vering

Doe maar niet… Vering verhoogt misschien wel het comfort, maar is wel een extra onderhoudspunt en mogelijke kostenpost, want alles wat beweegt kan kapot. Van verende voorvorken in de lagere prijsklasse mag je geen lange levensduur verwachten en bovendien levert u iets in op de stijfheid van het geheel. Telescopisch verende zadelpennen zijn onzin. Die dingen voegen aan het comfort praktisch niks toe en slijten snel, maar zitten helaas wel in bijna alle serie-fietsen.

Vering wordt vaak overschat; enkel de grotere klappen worden gedempt, maar kleinere trillingen blijven onverminderd doorkomen. Kleine trillingen worden het beste gedempt door wat dikkere banden. Als u in een lagere prijsklasse aan het shoppen bent, dan kunt u beter kiezen voor een fiets met een stijve voorvork, brede en soepele banden en gewoon fijne, ergonomisch gevormde handvatten met een breed steunvlak op het stuur laten monteren.

Zithouding

De ideale zitpositie is heel erg persoonlijk en sterk afhankelijk van uw getraindheid, uw rijstijl en de omstandigheden van de omgeving waar u gaat fietsen. Om blessures te voorkomen is het heel erg belangrijk dat u de juiste framemaat door een vakman aan laat meten.

Ga voor jezelf eerst goed na wat uw rijstijl is, hoe u graag wenst te zitten, welke plekken extra gevoelig zijn, enzovoorts. Een rechtop houding is misschien wel comfortabel, maar nodigt niet echt uit voor stevig doorfietsen en het klimt niet echt makkelijk. Met een diepere zithouding kunt u uw krachten beter kwijt en is de gewichtsverdeling vaak beter. Dit in combinatie met een breed stuur maakt ook dat u veel controle heeft over de fiets. Laat u zich hierover uitgebreid door een vakkundig handelaar over adviseren (incl. een lichaamsmeting) en probeer zo veel mogelijk verschillende modellen uit. Voor iedere zithouding bestaat er een specifiek soort fiets.

De keuze van het stuur en zadel vloeit uiteindelijk voort uit de gewenste zithouding. Bij een rechtop houding hebt u een breder zadel nodig en hoe dieper de zit, hoe smaller het zadel zal moeten worden. Zelfs hier zijn meetsystemen voor.

 

Tot slot nog drie opmerkingen om in het achterhoofd te houden:

  • goedkoop is duurkoop
  • degelijkheid heeft zijn prijs
  • luxe is vaak onnodig duur

 
Met dank aan Michiel van Saint Chistopher te Apeldoorn
 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

BACK ON THE STAMPING GROUND

______________________________________________________________________________________________________________________

Evaluatieformulier

🔒

Na afloop van de Fietskampeervakantie naar Santiago de Compostela zijn wij natuurlijk reuze benieuwd hoe u uw reis ervaren heeft. Het betreft dan met name aspecten als kwaliteit van begeleidende staf, campings, maaltijden, dienstverlening, voorzieningen en bejegening. 

Op dat moment activeert Cycle2Explore hiervoor onderstaande knop:

 

(deze knop is nu niet geactiveerd)

 

Toch alvast even het (niet invulbare) evaluatieformulier bekijken? Klik op EXAMPLE

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 
CREATE YOUR OWN LEGEND
______________________________________________________________________________________________________________________
 

Een reisverhaal schrijven   |   Hoe doe je dat?

 
Vannacht heeft het geregend na een hele warme dag. We hadden besloten om vandaag een etappe van 80 km te fietsen. Eerst brood gekocht voor onderweg en toen de eerste kilometers gefietst. Na ongeveer 1 uur begon het te regenen, eerst miezeren en daarna wat harder, we hadden toen een kilometer of vijf gefietst. In het eerste dorpje even koffie gedronken met een stuk appelgebak. Het was inmiddels droog en de zon scheen dus zijn we maar verder gereden.

Agent Langdraad

Keteldorp

 
Dit is het soort reisverslag waarmee je je lezer binnen een minuut in slaap hebt gewiegd. Hij gelooft het wel en het volgende verslag wordt misschien nog plichtmatig open geklikt. Maar dan houdt de lezer het voor gezien en dwaalt zijn aandacht af naar spannende filmpjes op YouTube of naar de tot de verbeelding sprekende beursberichten en aandelen-koersen…
 
Zingend van gelukzaligheid fiets ik door de stromende regen. Ik voel het regenwater dat in bakken uit de hemel komt in kleine stroompjes langs mijn broekspijpen in mijn schoenen verdwijnen. Mijn voeten soppen in mijn doorweekte sokken, maar het deert me niet. Nee, mijn dag kan nu al niet meer stuk, want heb ik zojuist een geweldige ontmoeting gehad. Dat begon zo…

Pietje Puk

Keteldorp

 
WAARIN ZIT HET VERSCHIL?
 
 
 

FREQUENTIE

Schrijf niet elke dag een verhaal. Houd de spanning erin en beperk je tot één, hooguit twee maal per week
 
 
 
 

ZELFKRITIEK

Wees zelfkritisch en bedenk voor wie je schrijft. Houd er rekening mee, dat buiten jouw reis het leven gewoon doorgaat en dat mensen al heel veel mails krijgen. Vermijd daarom “en-toen-en-toen-verhalen”, maar beperk je tot de hoogte- en dieptepunten, de contrasten, de verwachtingen en eventuele teleurstellingen. Elke keer een thema helpt je te focussen: bijv. de bloemen op je tocht, de inhoud van je rugzak, de geluiden die je hoort, de bewegwijzering, de overnachtingen, fietsen vanuit de invalshoek van de trappers
 
 
 
 

VOLGORDE

Laat de chronologie los. Dat de dag begon met brood kopen en dat je een regenbui over je hoofd hebt gehad en vervolgens een kop koffie ergens hebt gedronken: allemaal niet interessant. Begin je verhaal met een pakkende inleiding, het hoogtepunt of het dieptepunt en vervolg met een scène die hieraan voorafging. Dit kan worden gevolgd door een middenstuk waarin wordt uitgeweid en eventueel een slot waarin een conclusie wordt getrokken
 
 
 
 

DAGBOEK

Houd tijdens de fietstocht een opschrijfboekje bij de hand. Daarin kun je heel kort met steekwoorden indrukken opschrijven. Beperk je daarbij niet tot wat je ziet, maar ook tot wat je ruikt, hoort, voelt, proeft en ervaart. Dat hoeft maar heel kort te zijn. ’s Avonds kun je die aantekeningen nog wat aanvullen en summier uitwerken. In plaats van een opschrijfboekje kun je ook de spraak-memo-functie van je smartphone gebruiken
 
 
 

DIALOGEN

Show; don’t tell, is een vuistregel voor elke schrijver. M.a.w. vertel niet dat je door een mooi landschap loopt, of een leuk gesprek hebt met een charmante bakkers-vrouw, maar laat zien waarom dat landschap of die vrouw of dat gesprek indruk op je maakt. Neem de tijd en de ruimte om in te zoomen op de details, zodat de lezer met je meeleeft en meevoelt.
Dialogen verlevendigen het verhaal
 
 
 

OPENING

Denk na over de openingszin waarmee je je lezer je verhaal in wilt trekken. Aarzel niet met de deur in huis te vallen, bijvoorbeeld met een dialoog, een raadselachtige sfeer, een paradox of een beeldende situatie. Maar ook een waardige afronding verdient enige aandacht. Het leest prettig als je aan het einde tot een bevredigende conclusie komt, weer teruggrijpt naar het begin of de lezer weer in de wereld terugbrengt naar het nu. Dat doet je lezer verlangen naar het vervolg van je tocht. En dat stimuleert jou na te denken over de volgende openingszin….....
 
 
 

 

TITEL

Zorg voor een pakkende titel en voeg kopjes en subkopjes toe
 
 
 
CONTRAST
Vermijd een verhaal met alleen hoogtepunten. Noem ook de dieptepunten en aarzel zeker niet contrasten daartussen te beschrijven, desnoods enigszins aan te scherpen.
 

 

KORT

Houd het kort. Schrijf in korte zinnen, gebruik actieve werkwoordsvormen, vermijd formeel taalgebruik en een overdaad aan bijvoeglijke naamwoorden.
 
 

PROFIEL

Schrijf associatief: ga ook in op de herinneringen die bepaalde beelden of ervaringen bij je oproepen. Dat geeft je verhaal profiel.
 

 
METAFOREN
Probeer je verhaal verder beeldend te maken door het gebruik van metaforen en vergelijkingen. Jan Brokken beschrijft in “De wil en de weg" een grijze hemel als ‘zeven tinten grijs, geschilderd door een manisch-depressieve God’, maar waarschuwt tevens voor overdadig gebruik van beeldspraak. ‘Je moet beelden alleen gebruiken wanneer ze een dramatische kracht hebben’.
 
 

GEDACHTEN  TWIJFELS IDEEËN

Denk tijdens het fietsen na over wat je wilt schrijven. Welke gedachtes, twijfels en ideeën komen er bij je op terwijl je benen het zware werk doen? Noteer die tijdens je pauze in korte zinnen of steekwoorden in je opschrijfboekje.
 
 
 

SMARTPHONE

Neem een paar gesprekjes op met je smartphone. Dialogen en gesprekken zijn erg prettig om te lezen, naast al die beschrijvingen.

 
 
 

IN GEUREN EN KLEUREN

Zoom in op details. Een bijzonder gesprek gevoerd met een kleurrijke localo? Een grappig misverstand of miscommunicatie door taalverschil? Of een smakeloze maaltijd gegeten? Beschrijf in details de dialogen, de sfeer, de omgeving, de geuren.
 
 

 

RECLAME & GRAFFITI

Vergeet vooral niet de reclameborden, opschriften, graffiti, krantenkoppen en leuzen die je opvallen en die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Schriftelijke details doen het goed in een schriftelijk medium. Zo trof ik in La Spezia een reclame‐bord van een sexwinkel, genaamd Amsterdam. Dat kan een bron zijn van bespiegelingen over de bedenkelijke reputatie van onze hippe hoofdstad.
 
 
 
BOMEN    PLANTEN    DIEREN
Natuurbeschrijvingen zijn lastig te maken en vaak moeilijk te lezen. Probeer daarom de namen te achterhalen van de bomen, bloemen en dieren op je pad. De klanken en woordpatronen zeggen soms meer dan ellenlange beschrijvingen.
 
 
 
 
 

FOTO & VIDEO

Voeg foto’s en video’s toe aan je verhaal. Maak bijvoorbeeld een panoramafoto (360 graden rondom) van een druk plein of een markt waar je iets over wilt schrijven, of dat je wilt gebruiken in een verhaal.
 
 

 

TOT SLOT

Lees je verhaal nog eens goed door voordat je het uploadt, doorstuurt of afdrukt: corrigeer spel- en stijlfouten en verwijder overbodige lappen tekst en vanzelfsprekendheden. Wie weet huist er een literair talent in je en verdient jouw reisverslag binnenkort een plekje in de reisrubriek van je favoriete fietstijdschrift of.....in de C2E Nieuwsbrief.
 

Met dank aan Arnoud Boerwinkel,

hoofdredacteur Werkgroep Publicaties van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome

 
______________________________________________________________________________________________________________________
 
WE'LL BEAT THE DRUM
______________________________________________________________________________________________________________________